EURACTIV: Bucureşti – Guvernatorul Băncii Centrale acuzat de colaborare cu poliţia secretă comunistă

Un tribunal urmează să stabilească dacă Mugur Isărescu, guvernatorul BCR, a fost colaborator al fostei poliţii secrete din epoca comunistă.

Isărescu, cel mai longeviv şef al unei bănci centrale, a respins acuzaţiile anterioare de colaborare cu poliţia secretă cunoscută sub numele de Securitatea. Un organism însărcinat cu studierea arhivelor fostului serviciu secret a cerut unei instanţe din Bucureşti să-i confirme constatările.

Potrivit documentelor înaintate tribunalului, Mugur Isărescu ar fi făcut rapoarte despre oameni care se plângeau de penuria şi de condiţiile de trai din perioada comunistă. Consiliul însărcinat cu publicarea arhivelor Securităţii, CNSAS, afirmă că Isărescu a fost informator al poliţiei secrete între anii 1979 şi 1989, până la răsturnarea comunismului.

Cu trei ani în urmă, un ziar local a relatat că Isărescu a fost colaborator al Securităţii sub numele de cod „Manole”.

Legea de la vremea respectivă nu permitea investigarea guvernatorului băncii centrale. Însă între timp legea a fost amendată, iar acum conducerea băncii centrale este inclusă în rândul demnitarilor publici pentru care poate fi solicitată verificarea de către CNSAS.

Conform băncii centrale, Isărescu nu a lucrat cu Securitatea. În plus, mai multe declaraţii ale CNSAS arătă că Isărescu nu ar fi fost informator, a spus consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, săptămâna trecută.

Isărescu este la conducerea Băncii Centrale a României din 1991 şi a avut un scurt mandat de premier în 1999.

https://www.euractiv.com/section/all/short_news/bucharest-central-bank-head-accused-of-collaboration-with-communist-secret-police/

Bogdan Neagu
Traducerea: Adriana Buzoianu

EURACTIV, 26 iunie 2020