június 29.

 

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 26.582 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 18.912 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1634 személy meghalt; az intenzív osztályokon 210 beteget ápolnak.

Jelenleg 919 személy van intézményes karanténban és 63.788-an otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 699.688 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 319 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra (Rador Hírügynökség)

Még két nap áll a lakosok rendelkezésére, hogy kedvezményesen fizessék be az egységes jövedelemadót és a társadalmi hozzájárulásokat

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) azt ajánlja, hogy a torlódások elkerülése végett az adóköteles állampolgárok elektronikus úton fizessék ki adóikat. A közszolgálati rádió Szilágy megyei tudósítója, Adrian Lungu elmondta, hogy milyen kedvezményekben részesülnek azok a természetes személyek, akik június 30-ig kifizetik adóikat. A jövedelemadó és a társadalmi hozzájárulások kifizetése esetén 5%-os kedvezményben részesülnek az adózók, akik június 30-ig teljesítik kötelezettségeiket. Ugyancsak 5%-os kedvezményben részesülnek azok, akik elektronikus úton fizetik be adóikat és társadalmi hozzájárulásaikat. (Radio România Actualităţi)

Az egészségügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy közlekedési korlátozásokat vezetnek be azokon a településeken, ahol a -járvány gócpontjai kialakulnak

Nelu Tătaru szerint elsősorban a Prahova völgye és a tengerpart kerülhet szóba, tekintettel arra, hogy a turisták által gyakran látogatott helyeken tartják legkevésbé tiszteletben a járványvédelmi előírásokat. A tárcavezető szerint egyelőre nem indokolt karantén bevezetése az üdülőhelyeken, de folyamatosan értékelik a kialakult helyzetet. „Analógia alapján látnunk kell, hogy mit jelent a turizmus a Prahova völgyében és a tengerparton, ahonnan a lakosság visszatér az egész országba és közösségi fertőzést ad át a saját településein. Ahogyan láthattuk, ott tartják be a legkevésbé a járványvédelmi szabályokat és akkor ellenőriznünk kell a gazdasági vállalkozásokat és át kell értékelnünk azoknak a megyéknek a helyzetét, ahonnan nemzettársaink jöttek. Nem beszélünk karanténról az üdülőkben, azokról a vállalkozásokról beszélünk, amelyeknek be kell tartaniuk a szabályokat és a megállapított megelőző intézkedéseket” – hangsúlyozta a miniszter. (Rador Hírügynökség)

Tegnap megemlékeztek a 79 évvel ezelőtti Iaşi-i pogromról

A megemlékező rendezvények ma is folytatódnak. Ezek egyikére a Zsidó Temetőben kerül sor. Ezen részt vesz Iancu Zuckerman, aki egyike az úgynevezett „halálvonatok” túlélőinek. A Zsidó Közösség Iaşi-i szervezetének ügyvezető elnöke, Benjamina Ides Vladcovschi a közszolgálati rádió számára néhány részlettel egészítette a ki a rendezvény-sorozat programját: „Az Áldozatok Emlékművénél koszorút helyez el helyhatóság, a Zsidó Közösség, az Elnöki Hivatal [Izrael Állam] Nagykövetsége és a közösség barátai. Ugyanakkor imát fognak mondani a pogrom áldozataiért. 30-án megkoszorúzzák a „halálvonatok” áldozatainak emlékművét Podu Iloaie-n és Târgu Frumos-on.

Tegnap a Iaşi-i Rosnoveanu Palota előtt megnyílt a „Város fényképeken” című kiállítás, amely emléket állít a pogrom áldozatainak. A felvételeket az „Elie Wiesel” Holokausztkutató Intézet által tavaly meghirdetett versenyre készítették a résztvevők. A kiállítás a jövő hónap végéig tekinthető meg. (Radio România Actualităţi)

Harmadik alkalommal idézte be a Szenátus gazdasági és költségvetési bizottsága a pénzügyminisztert

Florin Cîţutól egyebek mellett az IMM Invest program végrehajtásával, a közadósság kezelési stratégiájával, a gazdasági perspektívával (tekintettel a világjárvány hatásaira) kapcsolatosan várnak válaszokat a szenátorok. A szakbizottság eddig kétszer idézte be a minisztert, aki azonban – zsúfolt programjára hivatkozva – eddig nem jelent meg. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador