2020. július 1

Nagyszabású gazdaságfellendítési programot indít a kormány

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság leküzdését és Románia középtávú fejlesztését szolgáló nagyszabású, több mint 100 milliárd euróra rugó gazdaságfellendítési tervet tett közzé szerdán a kormány. Az Újjáépítjük Romániát címet viselő program ünnepélyes elindítását a bukaresti diplomataklub kertjében szervezik meg, az eseményen Klaus Iohannis államfő is részt vesz. A dokumentum egy része a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégek és munkavállalók támogatását ismerteti, ugyanakkor a kormánynak a következő tíz évre szóló infrastruktúra-fejlesztési terveit is tartalmazza. Ez utóbbi – választási ígéretnek tekinthető – fejezetben több ezer kilométernyi gyorsforgalmi út, tucatnyi korszerű regionális és megyei kórház, több száz óvoda, iskola és egyetemi kollégium megépítése szerepel. A kormány ezek mellett 53,3 milliárd eurót fordítana a következő tíz évben arra, hogy 3400 kilométernyi autópályát építsen és 3000 kilométernyi vasútvonalat korszerűsítsen, amely a páneurópai közlekedési folyosókhoz csatlakoztatná az országot. További 7,2 milliárd eurót szánnak a tengeri és folyami kikötők, illetve a repülőterek fejlesztésére, 12,48 milliárdot a földgáz- és villamosenergia-hálózat bővítésére, 5 milliárd eurót mezőgazdasági beruházásokra, elsősorban öntözőrendszerek kiépítésére. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Koronavírus Romániában: továbbra is 300 fölött van az új fertőzéses esetek száma

Az elmúlt 24 órában 326 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 27 296-ra emelkedett – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 16 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1667-re nőtt. A gyógyultak száma 19 314, így az aktív fertőzöttek száma 6315-re nőtt a keddi 6269-hez képest. Jelenleg 222 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 12 585 teszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 16, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ezzel 1667-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Újraválasztották a diszkriminációellenes tanács elnöki tisztségébe Asztalos Csabát

Újabb öt évre Asztalos Csabát választották az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöki tisztségébe – adta hírül szerdán a testület közleménye. A parlament keddi együttes ülésén megválasztott régi-új CNCD-tagok szerdán tartották első megbeszélésüket, amelyen megválasztották az elnököt és az alelnököt. Asztalos Csaba mellett alelnöknek Adrian Nicolae Diaconut választották meg két és fél évre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Szerdától vonattal is utazhatunk Budapestre és Bécsbe

Július elsejétől újraindította budapesti és bécsi járatait a Román Vasúttársaság (CFR). A CFR közlése szerint szerdától közlekedik a Bukarest-Budapest, csütörtöktől pedig a Budapest-Bukarest járat. A Brassó-Budapest járat szintén szerdától startolt, Budapestről Brassóba pedig csütörtökön indul a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett járat. Temesvárról Budapestre csütörtöktől utazhatunk.  Az ausztriai ÖBB és a magyarországi MÁV-val folytatott tárgyalások eredményeképpen július 1-jétől ismét közlekednek a Bukarestből, Brassóból, illetve Temesvárról induló és a Kürtös (Curtici)-Lőkösháza, valamint a Biharpüspöki (Episcopia Bihor)-Biharkeresztes vasúti határállomáson át Budapestre és Bécsbe érkező járatok. Július 6-ától a ruszei járatokra is lehet jegyet váltani. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.01)

Andrei Demény