Bilanţul Festivalului Internaţional Grand Prix Nova #online 2020

În perioada 1-30 iunie, Radio România a organizat o ediţie exclusiv online a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Vreme de o lună, festivalul a adus în casele ascultătorilor atmosfera sărbătorii festivaliere şi s-a bucurat de o numeroasă audienţă online. Pasionaţi de fascinanta lume a spectacolelor sonore, oameni din România şi din întreaga lume au avut oportunitatea de a asculta online pe www.grandprixnova.ro sau www.eteatru.ro 39 de producţii selectate în cele trei secţiuni ale festivalului: Drama, Short Forms şi Binaural.

Între 24 şi 28 iunie participanţii au avut oportunitatea să se întâlnească online cu membrii juriului pentru dezbaterile dedicate fiecărei secţiuni a competiţiei. Timp de cinci zile, înregistrarea discuţiilor transmisă pe Facebook a marcat un număr record de vizualizări, unele dezbateri fiind urmărite de mai mult de 6.000 de persoane.

Marţi, 30 iunie, în transmisia live pe pagina de Facebook Grand Prix Nova România, au fost anunţaţi câştigătorii ediţiei a VIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Câştigătorii GPN #online 2020 sunt:

RADIO DRAMA category

1. The Ears Game (Czech Radio – Cehia)

Author & Director: Jiří Adámek

2. Holidays from Suicide (Swiss Radio and Television – Elveţia)

Authors & Directors: Birgit Kempker and Anatol Atonal

3. 101 FM (Radio România – România)

Director & Sound engineer: Mihnea Chelaru

SHORT FORMS category

1. The Painting – Director’s Cut (Canada)

Autor, Director & Sound engineer: Neil Sandell

2. Earthquake (HRT Radio – Croaţia)

Director: Dario Harjaček

3. People’s House (Radio România – România)

Director: Ilinca Stihi

BINAURAL DRAMA category

1. Silence (Idee und Klang Audio Design – Elveţia)

Director: Bettina Mittelstraß, Jascha Dormann

2. Letter to Irma (Le Labo Radio Télévision Suisse Espace 2 – Elveţia)

Directors & Sound engineers: Benoit Bories and Aurélien Caillaux

3. Dreamways (Geräuschkulisse – Germania)

Directors & Sound engineers: Martina Weber, Lena Löhr, Carina Pesch

Premiul special al juriului

Zurab Kandelaki (Georgian Public Radio – Georgia)

Juriul – Importanţi specialişti din domeniu, membrii juriului au colaborat de la distanţă, prin video-conferinţe de evaluare şi decizie. Juriul a fost format din cinci personalităţi ale creaţiei radiofonice internaţionale, producători de radio sau artişti ai spectacolului sonor premiaţi la nivel internaţional. Preşedintele juriului, Bernard Clarke (artist, producător la RTÉ lyric fm Irlanda) a fost secondat de Soila Valkama (regizoare, dramaturg şi actriţă din Finlanda), Dimtriy Nicolaev (regizor rus, autor de spectacole sonore şi ars acustica), Ulrich Bassenge (artist german independent, deţinător a două trofee Grand Prix Nova în 2019 şi 2016) şi Attila Vizauer (regizor, redactor şef al redacţiei Teatrul Naţional Radiofonic). Împreună au decis palmaresul GPN #online 2020.

PremiileTeatrului Naţional Radiofonic

Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestaţii actoriceşti ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent ca gest de recunoaştere şi apreciere a valorii artiştilor cu care colaborăm. Premiile anului 2020 sunt:

Premiul pentru debut „Ilinca Tomoroveanu” – Nicoleta Lefter, pentru rolul Onda, din spectacolul Frumoasa adormită şi trezită de Alexandra Ares, regia artistică Diana Mihailopol.

Cea mai bună interpretare feminină – Gabriela Popescu, pentru rolul Anastasia din spectacolele Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii şi Anastasia Dicescu – Aria destinului de Magda Duţu şi Manuella Popescu, regia artistică: Petru Hadârcă.

Cea mai bună interpretare masculină – Ion Caramitru, pentru rolul Hamlet, din spectacolul Hamlet de William Shakespeare, regia artistică: Mihai Lungeanu.

Anunţarea premiilor TNR a avut loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiţiei internaţionale Grand Prix Nova #online 2020, de marţi, 30 iunie, pe platformele www.grandprixnova.ro şi www.eteartu.ro şi pe pagina de Facebook a festivalului Grand Prix Nova România

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice