Pentagonul a publicat un raport privind relaţiile dintre Rusia şi mişcarea „Taliban”

Departamentul american al Apărării presupune că Rusia menţine acorduri de pace cu mişcarea radicală afgană „Taliban” pentru a nu permite prezenţa îndelungată a militarilor americani în Afganistan. „Rusia, cel mai probabil, va continua să sprijine eforturile SUA de reconciliere cu talibanii în speranţa că această reconciliere va limita prezenţa militară pe termen lung a SUA în Afganistan” – se menţionează într-un raport publicat, miercuri, de Pentagon cu privire la securitatea în Afganistan.
„Rusia a sprijinit, din punct de vedere politic, talibanii pentru a-și consolida influența în această grupare, pentru a limita prezența militară occidentală și pentru a încuraja operațiunile de combatere a Statului Islamic, deși Rusia neagă public orice implicare (în acest sens)” – se afirmă în raport.
Autorii documentului susţin că, în februarie, guvernul rus a colaborat cu guvernul central, cu regiunile și cu mişcarea „Taliban” pentru „a-şi spori influența în Afganistan, pentru a accelera retragerea trupelor americane și pentru rezolvarea problemelor de securitate care ar putea apărea ca urmare a retragerii trupelor”./ssirbu/ilapadat

(www.ria.ru – 1 iulie)