Criză în coaliţia guvernamentală din Slovenia

Cabinetul din Slovenia, condus de Janez Janša, se află de luni de zile în centrul atacurilor presei, în plus demonstraţiile antiguvernamentale se ţin în lanţ, iar protestatarii solicită demisia premierului. Motivele nemulţumirilor sunt atacurile prim-ministrului faţă de justiţie şi de presa liberă. Acum însă, cabinetul este criticat nu doar din exterior, ci chiar din interiorul coaliţiei de guvernare – scrie cotidianul maghiar Népszava.

Din pricina unui caz suspectat a fi o afacere de corupţie, cabinetul a fost zguduit de un val de demisii. Cazul a început în luna aprilie, când din cauza pandemiei de coronavirus guvernul sloven a încercat să achiziţioneze echipament de protecţie sanitară. Însă – potrivit unei convorbiri telefonice care a fost interceptată şi s-a scurs în presă – ministrul economiei Zdravko Počivalšek a solicitat plata a 8 milioane de euro pentru firma Geneplanet, încă dinainte ca această societate să fi oferit garanţii bancare şi să fi început cumpărarea aparatelor de ventilaţie. Un conducător al agenţiei care se ocupă de achiziţionarea logisticii, a recunoscut că au fost supuşi unor presiuni politice pentru ca unele firme să fie favorizate la achiziţie. Totodată Počivalšek a avut un rol cheie în faptul că Janša a devenit prim-ministru, pentru că formaţiunea politică a cărui lider este, Stranca Modernega Centra (SMC) (Partidul Centrei Moderne) a intrat în coaliţie în luna martie, evitând astfel alegerile anticipate. Acest lucru a însemnat că fără SMC coaliţia condusă de Janša nu ar mai avea majoritate în parlament, şi în consecinţă ar putea să pice la o moţiune de cenzură.

Din cauza scandalului, marţi au demisionat ministrul de interne Aleš Hojs şi şeful poliţiei Anton Travner. Primul a declarat că opinia publică este martora unei campanii de denigrare, al cărei scop este demisia guvernului Janša. Cercetările în acest caz sunt efectuate de Procuratura Naţională de Investigaţii (NPU) care poate să se autosesizeze, dacă are o suspiciune de corupţie. Marţi dimineaţă NPU a făcut percheziţii la câteva locuinţe în legătură cu achiziţiile suspecte. A fost vizat şi Ministerul Economiei, locuinţa lui Počivalšek, dar şi firma Geneplanet. Ministrul economiei a fost audiat până seara târziu. Conform presei slovene demnitarul poate să sufere o condamnare de până la 8 ani de închisoare. Deocamdată Počivalšek nu şi-a înaintat demisia şi nici premierul Janša nu a declarat dacă mai are încredere în el.

Počivalšek nu și-a recunoscut vinovăția, mai mult decât atât, i-a atacat pe anchetatorii săi, susţinând că aceştia urmăresc scopuri politice şi folosesc mijloacele specifice serviciilor secrete comuniste. Fostul ministru de interne Aleš Hojs a acuzat procuratura şi justiţia, susţinând că aceste instituţii sabotează reorganizarea poliţiei. Totodată, fostul ministru a acuzat şi ziarul independent Mladena, care a declanşat scandalul. Este interesant că în perioada când Slovenia făcea parte din fosta Iugoslavie, actualul prim-ministru, Janez Janša a lucrat tocmai la acest ziar, care era o voce a criticilor regimului. Potrivit Opoziţiei plecarea lui Hojs este doar o manevră menită să distragă atenţia de la faptul că acesta vrea să zădărnicească cercetările. Liderul socialdemocraţilor, Tanja Fajon a declarat că aceste mişcări ale guvernanţilor dovedesc faptul că aceştia sunt deranjaţi de justiţia independentă. Hojs este o personalitate controversată în Slovenia. În fostul guvern Janša în perioada 2012 – 2013 Hojs a fost ministrul apărării, iar înainte ca în martie în acest an să fie numit ministru de interne a fost directorul televiziunii Nova 24. Despre acest post de televiziune presa slovenă a scris că firma lui Habony Árpád, cel care este consilierului onorific al premierului maghiar, Orbán Viktor deţine 15% din acţiunile societăţii. Cert este că modul de comunicare al televiziunii Nova 24 seamănă foarte mult cu cel al mediei publice maghiare. În condiţiile în care guvernul sloven încă nu domină televiziunea publică, Nova 24 este mijlocul cel mai important prin care guvernul transmite mesajele destinate publicului. Şeful poliţiei, Anton Travner a demisionat pentru că nu a avut cunoștință despre percheziţiile de marţi, fiind plecat în concediu.

Székely Ervin, Rador