2020. július 3

Az egészségügyi miniszter az új koronavirussal fertőzöttek számának növekedésére figyelmeztetett

Pénteken is magas volt az új koronavirussal fertőzött betegek száma. Az utóbbi 24 órában 420 új esetet azonosítottak és ezzel több mint 28 ezerre nőtt a fertőzöttek száma. Ezek két harmada – mintegy 20 ezer személy – meggyógyult, miközben 1.708 ember húnyt el. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter az aktiv fertőzöttek növekedésére
figyelmeztetett, valamint arra, hogy a lakosság egyre kevésbé tartja tiszteletbe a koronavirus elterjedésének megelőzésére hozott intézkedéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A diákoknak és tanároknak internethez kapcsolható laptopokat és tablettákat biztositanak

Klaus Iohannis államelnök kihirdette azt a törvényt, mely értelmében a tanügyminisztérium minden diáknak és tanárnak, kérésre, internetre kapcsolható laptopot és tablettát biztosit, ezáltal lehetővé téve a a hozzáférést a Virtuális Iskolai Könyvtárhoz, az e-learning és más iskolai platformokhoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Kolozs megye gazdaságát kevésbé sújtotta a járvány

A Kolozs Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség adata szerint az év első három hónapjában – noha a vészhelyzet ideje alatt itt is elrendelték a korlátozó intézkedéseket – a munkanélküliek száma mindössze ezerrel növekedett az elmúlt év azonos időszakához képest. Igaz, hogy egyes területeket nem kimélt a járvány itt sem, és a vállalkozóknak kényszer munkanélküliségbe kellett küldeniük alkalmazottjaikat. Ana Maria Chiciudean, az ügynökség igazgatója szerint a munkáltatók nagy része inkább műszaki munkanélküliségbe küldte dolgozóit, minthogy elbocsátsa. Jelenleg az alkalmazottak legnagyobb része már visszatért munkahelyére. A vészhelyzet ideje
alatt az épitkezésben és az IT területén növekedést könyveltek el, mig a legnehezebb helyzetben a szállodák és a vendéglők, illetve a nemzetközi személyszállitások voltak, fűzte hozzá az igazgató.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Csaknem minden jegyet eladtak a tengerpartra és a Prahova-völgyi üdülőhelyekre közlekedő vonatokra

Erre a hétvégére csaknem minden jegyet eladtak a tengerpartra és a Prahova-völgyi üdülőhelyekre közlekedő vonatokra. A román vasúttársaság személyszállító vállalata (CFR Călători) szerint a tengerpatra 36, mig Bukarest és Brassó között 32 vonat közlekedik a hétvégén. Az utazás alatt kötelező a védőmaszk viselete. (RADOR
HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Románia schengeni csatlakozása továbbra is prioritás

Továbbra is prioritás Románia csatlakozása a szabad mozgást lehetővé tevő térséghez, a Schengen-övezethez, hangsúlyozta ismételten Bogdan Aurescu külügyminiszter, az Európai Unió Tanácsának német elnökségét bemutató bukaresti konferencián.”A mostani válság bebizonyitotta, hogy mindenkinek jó lenne, ha Románia és Bulgária is a Schengen övezethez tartozna. Remélem, hogy a következő hónapokban konkrét finalitása lesz az övezet bővitéséről szóló jelenlegi tárgyalásoknak és ebben számitunk Németország támogatására”, hangsúlyozta Bogdan Aurescu.
Megjegyzendő, hogy július 1-én Németország hat hónapra átvette az Unió Tanácsának soros elnökségét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)
Gănciulescu Rozália, RADOR