Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Estal NATO, din Bucureşti, va fi relocat la Sibiu, începând de anul viitor

Sibiul se pregătește să găzduiască începând de anul viitor Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est, prima structură militară din România de acest nivel și a doua din Europa de Est, după cea din Polonia. Mai multe informații a obținut corespondenta noastră la Sibiu, Carmen Vulcan, de la comandantul Academiei Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ din Sibiu. generalul de brigadă Ghiță Bârsan.
Reporter: Domnule general, ce înseamnă, din punct de vedere geostrategic, înființarea acestui comandament NATO la Sibiu?
Ghiţă Bârsan: În opinia mea, acest comandament de Corp Multinațional destinat Forțelor Terestre, componentei terestre mai exact, întărește flancul estic al NATO în Europa, vine să întregească ceea ce s-a întâmplat în Polonia în urmă cu ani, un comandament identic. Acest comandament va fi subordonat unui comandament de forţe întrunite, cel mai probabil cel de la Napoli. Locația, mă bucură că este la Sibiu, într-un oraș multicultural, avem și un comandament multinațional. Academia Forțelor Terestre nu va fi implicată în tot ceea ce înseamnă planificare sau organizarea acestui comandament multinaţional, dar până la implementarea întregii structuri facem parte din arhitectura de formare a acestui corp multinațional. În acest moment, comandamentul funcționează la București, urmează să fie dislocat pe Sibiu, se lucrează la locația care a fost destinată, o locație pe care și Academia Forțelor Terestre a pus la dispoziţie acestui comandament.
Reporter: Sediul acestei Comandament NATO va fi nu departe de centrul istoric al Sibiului, în vechile clădiri deţinute de MApN şi care în ultimii ani au fost închiriate pentru funcționarea Tribunalului și Judecătoriei Sibiu. Clădirile au fost acum eliberate și vor fi complet modernizate. Guvernul României a aprobat de altfel investiții în valoare de peste o jumătate de miliard de lei, sumă eșalonată pe patru ani, pentru realizarea infrastructurii necesare Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est, care va funcționa la Sibiu cel mai probabil din toamna anului viitor. Până atunci, la Sibiu a fost înființat un regiment de sprijin pentru acest comandament NATO, spune șeful Academiei Forțelor Terestre, generalul Ghiță Bârsan.
Ghiţă Bârsan: În sprijinul Corpului Multinațional de la Sibiu s-a înființat și un regiment de sprijin. Acest regiment de sprijin va avea două batalioane, unul destinat sprijinului logistic, celălalt sprijinului de comunicații, încă o unitate militară înființată la Sibiu care va aduce, spun eu, siguranța activităților care se desfășoară în cadrul Corpului Multinațional.
Reporter: În comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu vor activa aproximativ 400 de ofițeri din țările membre NATO./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI