Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a apreciat că, în prezent, nu există pericolul reinstituirii stării de urgență

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a apreciat, astăzi, că, în prezent, nu există pericolul reinstituirii stării de urgență. El a subliniat însă că, dacă se va impune, va fi prelungită actuala stare de alertă.

Potrivit ministrului sănătății, va continua ridicare restricțiilor, inclusiv în contextul discutării cu reprezentanții HoReCa, și s-a creat un grup de lucru, care analizează redeschiderea restaurantelor. Declarațiile au fost făcute după o întâlnire de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19. Petruța Obrejan transmite:

Reporter: Amânarea măsurilor de relaxare, care urmau să se aplice de la 1 iulie, a fost determinată de numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, din ultimele trei săptămâni, spune ministrul sănătății, Nelu Tătaru. El preciza că, deși numărul transferurilor de pacienți către terapie intensivă este mai mare, corpul medical este capabil să gestioneze situația, însăși populația trebuie să respecte regulile de protecție sanitară și de distanțare fizică:

Nelu Tătaru: Evaluăm fiecare creștere a fiecărei zile, evaluăm fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă tip incubație de 14 zile, în măsura în care aceasta evoluție ne va permite vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuții, ieri, împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HoReCa. Asta s-a constituit grup de lucru, tocmai pentru acele măsuri și norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor, vor continua acestea și la sfârșitul acestei săptămâni și poate și săptămâna viitoare, în condițiile în care evoluția o va permite vom mai avea aceste relaxări, în condițiile în care evoluția nu o va permite nu vom avea aceste relaxări. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicație vizavi de carantină, boală transmisibilă, vizavi de izolare la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, deveniți asimptomatici, care se externează, să rămână de bază.

Reporter: Ministrul sănătății a mai spus că, după apariția motivării CCR, vor fi aduse și clarificările necesare privind o serie de termeni, cum ar fi izolarea, carantina, tratamentul, boală transmisibilă, într-un proiect de lege care ar urma să fie discutat săptămâna viitoare în ședința de guvern.

Nelu Tătaru: Recomandările și eu știu articolele care nu sunt conforme, nu sunt constituționale din Legea 95 sau din Legea 50 sau din Ordonanța de Ugență din 99, suntem în măsură să le putem reașeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical, tocmai pentru a gestiona acest moment oarecum de incertitudine, atât la nivel legislativ, dar și la nivel medical.

Reporter: Zonele urbane și rurale cele mai aglomerate vor fi supuse, în perioada următoare, unui control mult mai riguros, a dat asigurări, la rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu:

Bogdan Despescu: Acționăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice, în zonele de munte și vom aloca suficiente resurse astfel încât să acoperim cea mai importantă perioadă din această lună, respectiv zona sfârșitului de săptămână unde foarte mulți cetățeni sunt prezenți în spațiile publice./cmorozanu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 iulie