Air France și TAP Portugal intenționează să reducă salariile angajaților și să facă disponibilizări

Conducerea companiei aeriene Air France a lansat un program de consultări cu sindicatele în vederea definirii unui plan de restructurare în ceea ce privește disponibilizările.
Totuși, numai CGT a acceptat invitația, în timp ce celelalte sindicate au decis să boicoteze ședințele și vorbesc despre „dispariția planificată” a companiei, care conform anunțurilor ar putea reduce 6.500 de locuri de muncă din totalul de 41.000 de angajați. La acestea se adaugă alte 1.000 de concedieri la sucursala low cost Hop, care va pierde jumătate din angajați.
Pentru companie, planul drastic rămâne necesar, în ciuda celor şapte miliarde de ajutoare alocate de guvern în schimbul angajamentului de reducere a impactului activităților asupra mediului. Conform unor estimări publicate de IATA, la nivel mondial companiile aeriene ar putea pierde până la 75 de miliarde de euro din cauza coronavirusului.
Și în Portugalia, în încercarea de a salva compania TAP, după un acord cu acționarii, guvernul a decis să-și crească participarea la capitalul social.
Joao Leao, ministrul finanțelor, explică că „statul va ajunge la 72,5% și, astfel, va fi garantată operativitatea companiei, în timp ce restul de 26,5% va rămâne la acționarii privați. Acest lucru va debloca un împrumut și va evita falimentul unei entităţi esențiale pentru țară”.
Lisabona a obținut recent autorizația Uniunii Europene pentru a investi 1,2 miliarde de euro în compania aeriană națională, cu condiția ca TAP să eficientizeze operațiunile și să acționeze pentru a reduce structural costurile./oavram/ilapadat

(https://it.euronews.com – 3 iulie)