Franţa are un nou prim-ministru desemnat, Jean Castex, un tehnocrat de rang înalt

Franţa are de astăzi un nou prim-ministru desemnat, Jean Castex, un tehnocrat de rang înalt, care va alcătui viitorul cabinet până cel târziu luni. Fostul premier Edouard Philippe i-a prezentat, după trei ani de mandat, demisia președintelui Emmanuel Macron pentru a face loc unei schimbări de guvern așteptată după această criză sanitară.

Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – ‘Franța are nevoie de un spirit liber și de o mână fermă și sunt sigur că le aveți pe ambele’, a spus fostul premier Edouard Philippe, în această seară, cu ocazia predării puterii către prim-ministrul desemnat cu formarea noului cabinet, înainte de a părăsi Palatul Matignon, în aplauzele foștilor colaboratori. În vârstă de 55 de ani, Jean Castex, șeful viitorului guvern, este un funcționar de rang înalt, cu profil mai degrabă de tehnocrat decât de politician. A fost colaboratorul apropiat al președintelui Nicolas Sarkozy, în mandatul căruia a deținut funcția de secretar general-adjunct al Administrației Prezidențiale, iar de peste 10 ani este primarul unui orășel din Pirineii Orientali.

Aproape total necunoscut de marele public, un om de dreapta, până ieri membru al Partidului Republicanilor și deocamdată nu încă al partidului prezidențial, La Republique en March, Castex provine din așa-numita aripă mai socială a dreptei tradiționale. În aprilie el a fost desemnat de președintele Emmanuel Macron să pregătească împreună cu guvernul strategia de ieșire a populației din izolarea la domiciliu, impusă în martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Jean Castex nu este o personalitate politică marcantă, nu a fost niciodată ministru, nu este lider de partid și nici atât liderul majorității aflate la putere. Un funcționar complet și polivalent, hotărât să reformeze statul și să conducă un dialog calm cu teritoriile – așa a fost el descris în comunicatul Palatului Elysee. De ce l-a ales Macron? După diferențele de opinie și unele ciocniri, nu puține, pe care le-ar fi avut cu Edouard Philippe, adesea relevate și de mass-media, președintele Macron și-ar dori acum un premier fără legitimitate politică, mai degrabă un funcționar care să nu-l contrazică sau să i se opună, spun mai ales criticii săi.

Nu puțini sunt cei care arată cu degetul partidul prezidențial, care, de două ori la rând, nu a fost capabil să dea un premier, pentru că Edouard Philippe este, de asemenea, membru al Partidului Republican, dreapta tradițională din care nu a demisionat nici măcar pe perioada cât a fost prim-ministru.

Într-un amplu interviu apărut astăzi în presa regională, președintele Emmanuel Macron afirma că intenționează să traseze un nou drum, cu o echipă nouă, în cei doi ani care i-au mai rămas din acest mandat. El vorbea de obiective majore asumate pe termen scurt, independența economică a țării, reconstrucție după criza sanitară, reconcilierea între cetățeni.

Clasa politică și presa se așteptau ca noul șef al Guvernului, precum și o bună parte din componența cabinetului, să fie mai aproape de o logică ecologistă după alegerile locale de duminica trecută, când verzii au câștigat categoric primăriile marilor orașe. În același interviu, despre Edouard Philippe, Macron a avut numai cuvinte de laudă: „de trei ani alături de mine, el a desfășurat o activitate remarcabilă și am lucrat împreună la reforme istorice în circumstanțe sociale adesea dificile”.

Edouard Philippe și guvernul său au avut un mandat marcat de tensiuni majore, de la protestele violente ale Vestelor Galbene, la opoziția agresivă a sindicatelor contra reformei pensiilor și, nu în ultimul rând, la această criză sanitară fără precedent. Comentatorii politici vorbesc despre faptul că Emmanuel Macron și-a asumat un mare risc îndepărtându-l pe Edouard Philippe, pentru că fostul premier, aflat în prezent pe un mare val de popularitate, ar putea deveni cel mai redutabil contracandidat al său la prezidențialele de peste doi ani./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie