Achizițiile făcute de guvern în perioada stării de urgență intră în atenția Parlamentului

Realizator: Achizițiile făcute de guvern în perioada stării de urgență intră, de săptămâna viitoare, în atenția Parlamentului, aflat în sesiune extraordinară. Comisia de anchetă înființată de legislativ pe această temă va stabili lista persoanelor chemate la audieri iar, potrivit social-democraților, printre primii invitați va fi premierul Ludovic Orban. Prim-ministrul este așteptat să facă precizări și cu privire la relațiile pe care le-a avut cu șeful suspendat al Companiei UNIFARM, Adrian Ionel, anchetat de DNA pentru luare de mită în perioada stării de urgență.
Reporter: Iulia Gherman – Deputaţii PSD l-au chemat mâine pe prim-ministrul Ludovic Orban la „Ora Guvernului” pentru a da explicații cu privire la acuzațiile de corupție de la UNIFARM. Social-democraţii spun că reprezentanți ai companiei sunt persoane apropiate premierului, iar un eventual refuz al acestuia de a se prezenta la Parlament ar fi o dovadă de complicitate. Deputaţii partidului vor să afle și dacă prelungirea stării de alertă a fost cerută de guvern pentru a justifica obligativitatea purtării măștilor și implicit vânzarea în număr mare a acestora și la prețuri considerate exagerate.
Premierul va fi invitat și la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la achizițiile și gestionarea stării de urgență. Prima ședință a Comisiei este programată marți, iar PSD a anunțat că lucrările nu se vor limita doar la declarațiile unor reprezentanți ai instituțiilor publice, ci pentru prima dată vor fi luate mărturii direct de la medici, asistente și cetățeni care au venit în țară în perioada pandemiei.
Premierul Ludovic Orban a declarat că nu a avut informații, potrivit cărora la UNIFARM s-ar fi derulat procedurii în afara legii. Prim-ministrul a spus că încercarea unor politicieni de a face a legăturii între guvern și această companie pe teme de corupție reprezintă o manipulare.
Realizator: Plenul Camerei Deputaților dezbate săptămâna viitoare și moțiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului dezvoltării, Ion Ștefan. Documentul a fost depus încă de acum o lună, dar discuţiile au fost amânate din cauza unor probleme de sănătate ale ministrului.#HUN/rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iulie)