Convorbirile pe tema Brexitului sunt reluate, la Londra

Convorbirile pe tema Brexitului, dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, vor fi reluate luni, după ce discuţiile de săptămâna trecută s-au încheiat cu un impas, în contextul în care a mai rămas puţin timp până când cele două părţi pot evita o separare dificilă.

Negociatorul şef al UE, Michel Barnier, va fi primit la Londra, pentru discuţii. Săptămâna trecută, după ce negocierile care ar fi trebuit să dureze cinci zile s-au încheiat cu o zi mai devreme, Barnier a afirmat: „se menţin disensiuni serioase” în convenirea unui acord.

Cancelarul german Angela Merkel, a declarat, miercuri, la preluarea preşedinţiei rotative a UE, că blocul comunitar „ar trebui să se pregătească pentru cazul în care nu se va ajunge la un acord”. Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie, însă va rămâne în zona economică fără tarife până la sfârşitul anului 2020. Ambele părţi încearcă să ajungă la un consens privind un nou acord comercial, până la termenul limită de 31 decembrie, însă nu s-au înţeles în privinţa reglementărilor pentru companii şi sectorul pescuitului, Marea Britanie opunându-se solicitărilor UE privind accesul pe termen lung la apele teritoriale britanice.

Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat că este posibil „un acord bun”, însă a subliniat că UE ar trebui să recunoască suveranitatea Marii Britanii. Dacă nu va fi încheiat un pact până la termenul limită, acordurile comerciale dintre cele două părţi vor rămâne la standardele minime stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului, ce ar presupune taxe mari şi dividende pentru companii./mbrotacel/cpodea

www.euronews.com – 6 iulie