Guvernul a adoptat astăzi un proiect de lege care pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale toate prevederile referitoare la carantinare, izolare şi internare în situaţii deosebite de risc epidemiologic. Petruţa Obrejan a urmărit declaraţiile de la Palatul Victoria şi are mai multe informaţii:
Reporter: Petruţa Obrejan – Proiectul de lege adoptat de Executiv – spunea secretarul de stat Raed Arafat poate fi aplicat şi altor situaţii de risc biologic sau epidemiologic nu numai pentru îmbolnăvirile cu COVID-19, sunt definiţi mai mulţi termeni, printre care carantină, izolare, tratament, internarea pacientului – preciza Raed Arafat.
Raed Arfat: Pentru carantină, persoanelor sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, aici decizia o ia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către Ministerul Sănătătii şi instituţiile subordonate care dau dispoziţiile de carantinare pentru persoanele care intră în România din diferite ţări. Există şi posibilitatea instituirii unor măsuri prin ordin al comandantului acţiunii, care după asta se validează de Comitetul Naţional, aici vorbim de situaţiile de urgenţă care necesită o reacţie imediată.
Reporter: Întrebat dacă pacienţii asimptomatici vor putea sta acasă în condiţiile noului proiect de lege, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat că decizia va fi luată de medicul curant, de la caz la caz.
Nelu Tătaru: Evaluarea fiecărui pacient, clinică, paraclinică, pe /…/ al unui medic curant, poate decide evoluţia în timp a externării sau nu. Suntem într-un moment în care fiecare pacient, chair asimptomatic la început, poate dezvolta din a 2-a până a 10-a zi simtomatologie./eendrefy/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 iulie)