Franţa a anunţat componenţa noului guvern, condus de premierul Jean Castex

Franţa a anunţat noua componenţă a guvernului său, condus acum de premierul Jean Castex, după o remaniere menită să stimuleze refacerea economiei franceze şi să aducă o gură de aer proaspăt preşedinţiei lui Emmanuel Macron. Noul cabinet de miniştri a fost anunţat luni seara la Palatul Elysée, după discuţii prelungite între preşedintele Macron şi premierul Castex. Printre principalele schimbări se numără înlocuirea lui Christophe Castaner cu Gérald Darminin la Ministerul de Interne, Gérald Darminin fiind unul dintre cei mai tineri membri ai guvernului anterior Edouard Philippe, care acum a fost promovat.
Într-o mişcare surprinzătoare pentru presa franceză, avocatul şi fostul susţinător al Partidului Socialist, Edic Dupond-Moretti, a fost numit procuror general al Franţei. Roselyne Bachelot, fostă membră în guvernul Sarkozy, a fost numită ministrul al culturii în noul cabinet. Poziţiile rămase neschimbate sunt: Jean-Yves Le Drian la Ministerul Afacerilor Externe, Bruno Le Maire la Ministerul de Finanţe şi Jean-Michel Blanquer la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Înainte de numirea sa în funcţia de premier Franţa nu a auzit mai nimic despre Jean Castex. În vârstă de 55 de ani, Jean Castex a fost primar în zona Munţilor Pirinei. Jean Castex a lucrat şi în timpul administraţiei fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, când era membru al partidului de dreapta Republicanii (Les Républicains).
Jean Castex l-a înlocuit pe Edouard Philippe, pe măsură ce preşedintele Emmanuel Macron se pregăteşte pentru campania dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2022./mbaciu/pvelisar

(EURONEWS – 6 iulie)