2020. július 8.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 30.175 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 22.284 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1817 személy meghalt; az intenzív osztályokon 237 beteget ápolnak.

Jelenleg 787 személy van intézményes karanténban és 59.414-an otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 796.484 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 406 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1023 a 0800 800 358-as zöld számra (Rador Hírügynökség)

Csalással jutottak gépjárművezetői jogosítványhoz

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) nyomozói mintegy 60 házkutatást tartottak ma reggel Bukarestben és nyolc megyében a csalással megszerzett jogosítványok ügyében. A gyanúsítottak hamis külföldi jogosítványokat ajánlottak fel 3000 euróért. Akik ezeket megvásárolták, jelentkeztek a romániai hatóságoknál és hazai jogosítványokra cserélték a hamisítványokat. A nyomozás során eddig 50 olyan román állampolgárt azonosítottak, akik ilyen módon szereztek romániai jogosítványt, vagy benyújtották igénylésüket a dokumentum megszerzésére. Ezek közül egyesek ellen már kihágási eljárás indult a közlekedési szabályok megszegéséért. A DIICOT Ploieşti-i kirendeltségére ma 79 személyt idéztek be kihallgatásra ezzel az üggyel kapcsolatban. (Rador Hírügynökség)

Bombariadó a Bukaresti Törvényszéken

Az intézményben megszakították a tárgyalásokat és kiüríttették az épületet, miután egy ismeretlen telefonáló közölte, hogy bombát rejtettek el a törvényszéken. Ez a harmadik alkalom, amikor a fővárosi bíróságok ilyen fenyegetést kapnak. Eddig mindkét esetben hamis bejelentésről volt szó. (Radio România Actualităţi)

Fontos kérdések a Képviselőház napirendjén

A Képviselőház ma szavaz az RMDSZ által benyújtott azon törvénytervezetről, amelyiknek értelmében szeptember 27-én tartanák a helyhatósági választásokat. Az Alkotmány értelmében erről a kérdésről a Képviselőház jogosult meghozni a végleges döntést. Tegnap a Szenátus már elfogadta a jogszabály-tervezetet, ugyanakkor elutasította a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon módosító indítványát, hogy – a járványügyi helyzetre való tekintettel – a szavazás két napig tartson.

Ugyancsak ma szavaz a testület a Szociáldemokrata Párt által benyújtott parlamenti indítványról, amelynek tárgya Ion Ştefan közigazgatási, fejlesztési és közberuházási miniszter lemondatása. Az RMDSZ képviselői tartózkodnak a szavazáson, a Népi Mozgalom Pártja nem támogatja ezt a kezdeményezést sem, mint ahogyan az Orban-kormány tagjai elleni korábbi parlamenti indítványokat sem. (Rador Hírügynökség)

Ma folytatódik az érettségi különleges szessziója

Ma a szabadon választott tantárgyból adhatnak számot tudásukról a diákok. Az érettségi holnap az anyanyelv és anyanyelvi irodalom vizsgával folytatódik. Az előzetes eredményeket pénteken hozzák nyilvánosságra. Az érettségi különleges szessziójára 141 diák jelentkezett. Olyan tanulókról van szó, akiknek a rendes érettségi szesszión a Covid – 19-es járvány miatt kialakult egészségügyi állapotuk nem tette lehetővé, hogy részt vegyenek a vizsgákon. (Rador Hírügynökség)