Nivelul fondurilor pentru coeziune şi agricultură rămâne neschimbat în noua propunere de buget multianual al UE

Nivelul fondurilor pentru coeziune şi agricultură rămâne neschimbat în noua propunere de buget multianual al Uniunii Europene, prezentat astăzi de președintele Consiliul European, Charles Michel. În această formă, bugetul se ridică la 1.074 de trilioane de euro, iar propunerea de fond de redresare economică este de 750 de miliarde. Pachetul propus de Charles Michel va fi negociat săptămâna viitoare de șefii de state și guverne în cadrul Consiliului European. Președintele Charles Michel a explicat că este vorba de o bază de compromis între statele membre care urmează să decidă dacă sumele avansate vor rămâne sau nu la acest nivel și modul în care vor fi administrați banii și alocările de fonduri pe diverse politici. Carmen Gavrilă, cu detalii.
Reporter: Carmen Gavrilă – Charles Michel speră ca, dând un control mai mare consiliului în ce privește acordarea de fonduri, statele care vor un buget mai mic și eliminarea subvențiilor să fie de acord cu actuala propunere de buget multianual și cu fondul de redresare. În plus, propunerea președintelui consiliului are incluse trei noi condiții pentru acordarea fondurilor: îndeplinirea țintelor climatice, respectarea statului de drept și gradul de îndeplinire a reformelor recomandate în cadrul semestrului european și a planurilor naționale de reformă și rezistență la vulnerabilități.
Președintele Consiliului European, Charles Michel: Avem nevoie de un rol mai puternic al consiliului, de întărire a responsabilității consiliului cu scopul de a ne asigura că reformele necesare sunt aplicate peste tot în uniune. În același timp, e important să luăm în considerare această idee de asumare a responsabilității pentru ca la nivel național autoritățile naționale să fie implicate și complet dedicate lucrului împreună./geftene/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iulie)