STARS AND STRIPES: Forțele Aeriene vor să transforme o fostă bază sovietică din România într-un hub NATO la Marea Neagră

Un fost aerodrom sovietic din centrul României ar putea deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul dorește rotații suplimentare ale avioanelor de luptă, ca parte a unei misiuni de descurajare a agresiunii ruse.

Legea de autorizare pentru Apărarea Națională (NDAA) pentru anul 2021, care este analizată de Congres, include 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene Câmpia Turzii, în cadrul a ceea ce va fi cel mai mare proiect de construcție militară de peste ocean, prin prisma European Deterrence Initiative (Inițiativa de Descurajare Europeană – EDI) a Pentagonului, inițiată în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea.

Forțele Aeriene au solicitat modernizări majore la bază, inclusiv platforme de aterizări cargo periculoase, mai multe rampe de parcare pentru aeronave, pentru a sprijini rotațiile suplimentare ale escadrilelor tactice de avioane de vânătoare, depozite pentru combustibil și un hambar pentru un sistem dislocabil al bazei aeriene.

Baza aeriană Câmpia Turzii este unul dintre principalii piloni pentru Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) și pentru capacitatea sa de a reacționa la un mediu de securitate european în evoluție„, au declarat Forțele Aeriene în solicitarea bugetară pentru 2021.

EUCOM și-a intensificat misiunile în România de-a lungul anilor, dar majoritatea eforturilor sale s-au concentrat asupra bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care este folosită în principal de U.S. Army Europe (Forțele armatei americane pentru Europa) și de forțele terestre rotative.

Însă Pentagonul a mărit treptat cheltuielile pentru Câmpia Turzii. Anul trecut, USAFE a trimis drone MQ-9 Reaper, staționate în Polonia, pentru o rotație temporară acolo, aducându-le mai aproape de Marea Neagră, unde activitatea militară rusă s-a intensificat constant în urma unui scurt război din 2008 cu Georgia. Avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene au făcut, de asemenea, rotații la Câmpia Turzii, dar sunt necesare îmbunătățiri, dacă SUA și aliații lor vor extinde operațiunile.

O rampă de parcare adecvată pentru avioane, care să poată suporta sisteme de arme mai mari ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, nu este disponibilă în prezent la baza aeriană Câmpia Turzii”, au declarat Forțele Aeriene în solicitarea bugetară. Fără îmbunătățiri, Forțele Aeriene ar avea limitări cu privire la ce pot trimite către Câmpia Turzii, „fiind afectată capacitatea și pregătirea misiunii”, a spus acesta.

Aliații NATO Bulgaria, România și Turcia sunt state riverane Mării Negre, la fel ca statele partenere ale alianței, Georgia, Ucraina și Rusia. Alte proiecte finanțate de EDI, propuse în Legea NDAA, sunt în valoare de 59 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea infrastructurii la baza Marinei (SUA) de la Rota, Spania, respectiv 36 de milioane de dolari și 25 de milioane de dolari pentru modernizări la bazele Forțelor Aeriene (americane) de la Ramstein și Spangdahlem, în Germania.

Autor: John Vandiver

https://www.stripes.com/news/europe/air-force-wants-to-turn-former-soviet-base-in-romania-into-nato-black-sea-hub-1.636877

Traducerea: Cristina Zaharia

STARS AND STRIPES (SUA), 9 iulie 2020