Preşedintele turc a respins condamnarea internaţională după transformarea Hagiei Sophia din Istanbul în moschee

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins ieri condamnarea internaţională după transformarea Hagiei Sophia din Istanbul în moschee. Erdogan a vorbit despre dreptul suveran al Turciei în luarea acestei decizii şi a spus că cei care-l critică au dificultăţi în combaterea islamofobiei în propriile ţări.

Statele Unite, Franţa, Rusia sau Grecia sunt printre ţările care au condamnat transformarea fostei bazilici bizantine în lăcaş de cult musulman, dar autorităţile de la Ankara au spus că Sfânta Sofia va rămâne deschisă vizitatorilor.

Presa din Israel a reacţionat, însă, menţionărilor de pe site-ul preşedinţiei turce despre intenţia de a cuceri şi elibera moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, după cum transmite corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis să elibereze moscheea Al-Aqsa din Israel, după ce a transformat Hagia Sophia din Istanbul în moschee. Fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, a dorit ca Hagia Sophia să rămână muzeu. Analişti din presa israeliană comentează că decizia de a schimba statutul Hagiei Sophia e în continuarea unei agende autoritare din ce în ce mai religioase, care a făcut din Turcia cea mai mare temniţă de jurnaliști din lume. Pe site-ul Președinției turcești, reînnoirea Hagiei Sophia anunță eliberarea moscheii Al-Aqsa și în viziunea expansionistă ar fi voința întregii lumi musulmane.

Președintele Turciei a legat decizia de a reînnoi islamul din Buhara din Uzbekistan de Andaluzia în Spania. Rugăciunile islamice din biserica istorică din Istanbul fac parte dintr-o agendă militaristă religioasă mai mare pentru regiunea Orientului Mijlociu, se comentează în Jerusalem Post. Lumea asistă la invaziile militare ale regimului de la Ankara în țările vecine, precum Siria şi Irak./mnecula/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie