Comisia juridică a Senatului urmează să reia dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantina și izolarea

Realizator: Comisia juridică a Senatului urmează să-și reia astăzi dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantina și izolarea, după ce documentul nu a ajuns nici ieri la votul final în parlament. Social-democrații au criticat din nou proiectul de lege, iar în privința internării forțate a pacienților au susținut că o astfel de măsură se poate aplica doar în urma unei decizii judecătorești. La dezbaterile de ieri a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, iar ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a avut intervenţii online. Petruța Dinu a urmărit discuțiile și ne oferă mai multe informații.
Reporter: Internarea forţată a pacienților COVID-19 a fost una din temele dezbaterii generale la Comisia juridică din Senat. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat în cadrul intervenției sale online că judecătorii Curții Constituționale nu au contestat această măsură și lipsa criteriilor și a procedurii de contestare a măsurii.
Cătălin Predoiu: Internarea forțată se poate aplica şi unei persoane care consimte, care înțelege despre ce e vorba și acceptă. De ce îl ducem la judecător, dacă el spune: sunt de acord, înțeleg pericolul și vreau să mă duc să fac tratament?
Reporter: La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat riscul la care se expun pacienții asimptomatici în cazul unui refuz privind internarea.
Raed Arafat: Riscul este îl laşi acasă cu simptome ușoare, după trei, patru zile bolnavul e în stop cardiac. Asta e informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem populația în eroare, că noi îi închidem în pușcărie, pentru că ei sunt cu simptome ușoare, fără să îi zicem, atenție, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două, trei zile veţi fi în stop cardiac.
Realizator: Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a lansat în noi critici la adresa guvernului și a condiționat adoptarea legii de clarificări din partea membrilor executivului.
Marcel Ciolacu: Este o lege proastă, așa cum a fost prezentată atât în Camera Deputaților, iar acum în Senat nu putem accepta această lege și nu putem vota această lege. Nu se va vota legea în Senat până când primul ministru și ministrul sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție în acest moment.
Realizator: Proiectul de lege privind de carantina și izolarea a fost adoptat săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaților cu modificări importante la forma propusă de guvern, iar votul Senatului este decizional în acest caz.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iulie)