Situația de la Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara se confundă cu minim istoric al producției de huilă, în condițiile în care inundarea minei Lupeni a redus drastic capacitatea de extracție a cărbunelui, iar datoriile uriașe de peste 1,5 miliarde de euro fac din ce în ce mai greu de găsit furnizori pentru materialele de strictă necesitate, după cum aflăm din materialul corespondentului nostru Ilie Pintea.

Reporter: Minimul istoric al producției de huilă înregistrat în această perioadă la Complexul Energetic Hunedoara se reflectă în cantitatea de energie produsă și în încasările societății, care riscă să intre în colaps pentru că realizează venituri cu care abia face față cheltuielilor curente.

Problemele deja existente au fost agravate de inundarea minei Lupeni cu aproape o lună în urmă, iar cu o exploatare minieră în incapacitatea de producție și o alta, cea de la Livezeni, în proces de pregătire a unui nou abataj, Complexul Energetic Hunedoara abia asigură consumul zilnic al termocentralei de la Mintia.

La toate acestea se adaugă datoriile fără precedent ale societății, care cumulează 1,5 miliarde de euro, datorii pentru care complexul a intrat în insolvență la sfârșitul anului trecut. Mai grav este faptul că datoriile îngreunează aprovizionarea cu materiale de strictă necesitate, pentru că furnizorii nu mai sunt dispuși să crediteze societatea.

Acest lucru ar putea pune în pericol inclusiv activitatea din subteran, așa cum s-a întâmplat cu puțin timp în urmă, când 17 mineri au ajuns la spital, după ce un echipament electric s-a defectat./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie