Aleksandar Vučić: Va fi dificil, nu negociem doar cu albanezii, ci şi cu Bruxelles și cu cele mai puternice țări din UE

Am ridicat astăzi probleme importante la Bruxelles, dar va fi dificil, pentru că nu avem convorbiri doar cu Pristina, ci și cu Bruxelles și cu cele mai puternice țări care au recunoscut Kosovo„, a declarat joi seară președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, după întâlnirea de la Bruxelles, în cadrul dialogului dintre Belgrad și Pristina . „Ne-am pregătit bine pentru întâlnire, am condus-o bine și am reprezentat interesele Serbiei în cel mai bun mod„, a spusVučić reporterilor după întâlnirea de la Bruxelles.
Toți cei care spun că dialogul dintre Belgrad și Pristina este lipsit de sens, ar trebui să meargă în fața cetățenilor și să spună că strategia lor este să închidă țara, deoarece, fără dialog, Serbia nu are nimic de discutat cu Franța sau Germania„, a remarcat președintele Aleksandar Vučić. Întrebat de reporterul de la TV Pink dacă întâlnirea și dialogul Belgrad-Pristina au sens, având în vedere că unii lideri ai opoziției spun că este lipsit de sens, pe un ton ironic, preşedintele sârb a răspuns:
Totul nu are sens. Cel mai bine este să închideți țara, să nu faceți niciodată nimic, să dărâmaţi Parlamentul și să veniți la putere fără alegeri. Asta ar fi ideal”.
Președintele Serbiei a declarat că la începutul lunii septembrie este de așteptat să fie continuat dialogul cu Pristina pe teme noi.
Dialogul inițiat astăzi va continua miercuri sau joi la nivel tehnic, de experţi și, după o săptămână sau două, după ce vor fi încheiate aceste consultări, este de așteptat o altă întâlnire la nivel înalt”, a spus Vučić pentru TV Pink.
Trebuie să participăm la dialogul cu Pristina, pentru că altfel am fi complet izolați de lume”, a afirmat şeful statului sârb.
Decizia Adunării Generale a ONU este ca UE să conducă dialogul de fond între Belgrad și Pristina. Așadar, noi ne-am izola nu numai în Europa, ci şi în întreaga lume dacă nu am participa la el și dacă mă întrebaţi dacă noi suntem confortabili cu această situaţie – răspunsul este nu„, a menţionat Vučić.
Președintele Serbiei a transmis că unul dintre subiectele discuțiilor de joi de la Bruxelles a fost economia și a subliniat că este necesar să se ajungă la un acord comercial, ceea ce ar fi un lucru bun pentru ambele părți, atât pentru pentru Belgrad cât și pentru Pristina.
Vučić a afirmat că se așteaptă ca din septembrie să fie deschise alte subiecte în dialogul cu Pristina, inclusiv cea mai dificilă problemă, chestiunea proprietății, și a menţionat că a cerut să fie formată Uniunea Municipiilor Sârbe, în timp ce Pristina a avut o altă idee.
Vučić a reiterat în încheiere că Belgradul și Pristina au cerințe diametral opuse./ciliu/aionescu

www.tanjug.rs – 17 iulie