La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, se externează la cerere 5-6 pacienţi cu COVID-19 pe zi

În România s-a atins astăzi un nou număr record de cazuri confirmate de COVID-19, aproape 800 au fost raportate, și 17 decese asociate noului coronavirus, iar numărul pacienților în stare gravă la secțiile de terapie intensivă de asemenea a continuat să crească, sunt 273 în prezent.

Bilanţul de la debutul epidemiei a depășit 35.800 de persoane infectate, din care 22.300 s-au vindecat, dar aproape 2.000 au decedat, mai exact 1.988. Până astăzi 823 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere, iar specialiștii consideră că este una dintre cauzele care au amplificat fenomenul de transmitere comunitară a coronavirusului, după cum a aflat corespondenta noastră Alina Bujancă de la managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Cristian Oancea:

Cristian Oancea: S-au externat la cerere sau vin să-mi arate foaia şi după aceea pleacă cu taxiul sau cu autobuzul sau cu tramvaiul.
Reporter: Sunt mulţi care se externează la cerere?
Cristian Oancea: 5 sau 6, cam aşa.
Reporter: Şi unii se întorc!
Cristian Oancea: Nu mai au unde să se întoarcă, că spitalul este plin. Pleci pe răspunderea ta, dar nu știm dacă mai avem loc când vrei să vii.

Realizator: Şi tot la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara se instalează o unitate mobilă de terapie intensivă cu 12 paturi echipată complet. În compartimentele dedicate COVID-19 ale spitalului nu mai sunt locuri, iar în prezent sunt tratate acolo doar cazurile medii și grave, iar cei cu forme ușoare sunt trimiși către spitalele suport. În Timiș autoritățile medicale fac anchete epidemiologice detaliate pentru a clarifica situațiile din două localități – Făget și Gottlob -, unde au fost confirmate mai multe cazuri de infecție cu coronavirus aparent fără legătură între ele./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie