Insula Evia, perla Greciei

Grecia este o ţară fascinantă şi o destinaţie de vacanţă preferată de mulţi turişti români si nu numai. Are aproximativ 1.400 de insule, dintre care 227 sunt locuite. Oarecum amuzant e ca orice insulă aţi căuta, veţi citi despre ea că “probabil este cea mai frumoasă din Grecia”. Şi asta pentru că toate insulele au în comun varietatea şi  peisajelor, locuri încântătoare care merită vizitate, oraşe vechi, plaje cu ape turcoaz, golfuri ascunse, contraste uimitoare, vestigii, legende şi istorie. Dar sunt şi particularităţi specifice fiecarei insule în parte, care o definesc şi o individualizează, conferindu-i unicitate.

Astfel, am ales Insula Evia, datorita apelor sale termale aflate în Loutra Edipsos. Evia este o insulă lungă de 175 km şi lată de 6 până la 45 km, paralelă cu Grecia continentală. Ea este continuarea lanţului muntos de pe partea continentală, din care fac parte Olimpul şi muntele Athos. În punctul cel mai apropiat, cam la mijlocul ei, este legată de Continent prin două poduri. Ca mărime, Evia este a doua insula a Greciei (după Creta) şi a treia din estul Mării Mediteranee (dupa Cipru şi Creta). Ea se întinde de la vârful Peninsulei Pelion până în sudul coastei Attika, de-a lungul a 175 de km plini de minunăţii, extremitatea sa sudică aflându-se la o distanță mică de insulele Andros și Kea, parte din arhipelagului Cicladelor. Populaţia totală a Insulei Evia este de 215 mii de locuitori, iar dintre aceştia 55 de mii locuiesc în capitală – la Halkida. Halkida este un oraş modern, curat, cochet, cu o faleză foarte frumoasă. E important de menţionat că la Halkida există două poduri care leagă Evia de Continent – podul cel vechi care datează din anul 422 şi este consolidat cam o dată la doi ani şi un pod nou.

Zeul Poseidon este simbolul şi ocrotitorul Insulei Evia, spunându-se că acesta a aruncat tridentul său şi insula s-a desprins de Continent. Aceasta ar fi devenit insula lui preferată , în apropierea căreia locuia într-un palat submarin. Istoria ne spune însă că în urmă cu milioane de ani în urmă a fost un cutremur de pământ şi în urma vibraţiilor puternice o bucată s-a desprins din Continent.

Cea mai mare bogăţie a Insulei Evia sunt apele termale despre care au vorbit, încă din antichitate, Strabon şi Aristotel. Ele izvorăsc din zona Platania, din munte. Sunt captate prin nişte ţevi, până când se varsă în apropierea mării. La izvor, apa termală are undeva la 80-82 grade Celsius. Se mai pierde din temperatură pe parcurs, dar rămâne oricum foarte ridicată atunci când se varsă în apropierea mării. Apa termală este benefică pentru probleme reumatice, pentru diverse afecţiuni ale pielii, pentru răni – ajută la cicatrizare, pentru durerile osoase. O mare parte din hotelurile din Loutra Edipsos, principalul loc unde se găsesc aceste ape termale, au baze spa cu apă termală.  O legendă a locului spune că Zeul Hercule venea la Edipsos, pentru a-şi vindeca rănile şi pentru a se pregăti de o nouă bătălie. Acestuia i se adaugă alte nume sonore, cum ar fi: Constantin cel Mare şi Alexandru Macedon.

Alte staţiuni ce merită vizitate : Neos Pyrgos şi Orei – două statiuni micuţe, dar cu potential turistic.

Mici curiozităţi ale locului ne atrag atenţia: se pare că aici pe Insula Evia găsim o locaţie inedită numită Club Med, al cărei principal finanţator este fostul preşedinte francez Nicolas Sarközy, unde s-a investit enorm şi care printre bungalouri, terenuri pentru toate sporturile, centre spa şi plajă proprie, beneficiază şi de heliport, unde aterizează cei mai bogaţi oameni ai lumii, care uneori aleg să vină aici şi cu iahtul personal. Se spune că în fiecare sezon, aici îşi face apariţia un şeic foarte bogat, împreună cu cele 30 de soţii pe care le cazează, iar el cutreieră marea, întorcându-se doar seara.

Tot în Evia, undeva în partea muntoasă, există o crescătorie de peşte a cărei producţie merge exclusiv către piaţa japoneză.

Insula Evia nu are aeroport propriu (se poate ajunge din Atena). Mai multe porturi din Evia asigură legătura cu Grecia continentală prin intermediul feriboturilor: în Marmari puteți ajunge cu feribotul din Rafina, Attica (1 oră), Agiokampos se află la 25 de minute de Glyfa, Fthiotida, Agia Marina, Marathonas are feribot spre Styra (45 minute), Edipsos este situat la 40 de minute de Arkitsa, Fthiotida, iar în Eretria se poate ajunge din Oropos, Attica, în 25 de minute.

Cel mai nordic oraș al insulei, Pefki, este extrem de verde, fiind o destinație de vacanță populară printre greci. Tot pe această insulă există foarte multe izvoare, fapt pentru care toată apa îmbuteliată aflată spre comercializare în supermarketuri şi magazine este îmbuteliată de la izvoare locale. În Evia, găsim culturi de arbori de măslin, ca de altfel în toată Grecia, dar Insula Evia este apreciată pentru plantaţiile de arbori de fistic, fiind a doua locaţie, după Eghina (n.r. cel mai celebru şi gustos fistic provine din Insula Eghina).  O a doua cultură foarte importantă este cultura de arbori de smochin, Evia fiind cel mai mare producător de smochine din Grecia (80% din smochinele de pe piaţa din Grecia provin din Insula Evia). Arborii de pin sunt de asemenea cunoscuţi pe insulă. Găsim miere de pin, vin din pin, dar şi un anume lipici care se colectează în mici săculeţe ataşate pinilor. La Plaja  Koukounaries găsim cea mai mare rezervaţie de pini din Europa. Specia întâlnită aici este pinul de Alep sau pinul de stâncă şi creşte în apropierea mării, îi prieşte foarte mult aerul salin.

O legendă a locului spune că filosoful Aristotel s-a chinuit toată viaţa să priceapă fenomenul schimbării curenţilor mării, care se petrece o dată la şase ore şi acesta, negasind raspunsul, în deznădejdea sa, s-a aruncat de pe podul cel vechi din oraşul Halkida. În momentul în care s-au schimbat curenţii nu a mai reuşit să iasă la suprafaţă şi a murit. În realitate, istoria arată că Aristotel a murit în Halkida, dar nu se confirmă varianta suicidului.

Nu trebuie să rataţi, dacă vă aflaţi pe insulă, frumoasele şi impresionantele lăcaşuri de cult. Am ajuns, într-o duminică dimineaţă, la Mănăstirea Sf. Cuvios David. Locul era înţesat de lume. Grecii s-au trezit dis-de-dimineaţă să participe la slujbă, în curtea mănăstirii, într-o atmosferă de deplină linişte şi disciplină.

Mănăstirea Sf. Ioan Rusul, așa cum este cunoscută la noi în țară, este și cea mai nouă și cea mai mare dintre toate cele patru mănăstiri, construită abia în 1951, găsindu-se fix în centrul localității Prokopi, fiind înconjurată de un centru comercial în care e imposibil să nu găseşti un cadou pentru o persoană dragă. Tot aici te poţi reculege în parcul din spatele bisericuţei.

Un sfat de călătorie: dacă ajungeţi în Insula Evia, puteţi contacta agenţii turistici din zonă şi astfel veţi afla că puteţi ajunge în locuri inedite pentru că se organizează diferite excursii.  Astfel, dacă luaţi una din bărcile sau vaporaşele din porturi, veţi putea ajunge în insula Skiatos, insula preferată de Lady Diana, aflată la o oră şi jumătate de Loutra Edipsos. Puteţi bifa în călătorie şi plaja Koukounaries, cunoscută pentru nisipul cel mai fin şi pentru rezervaţia de pini, unde se adăpostesc cele mai prietenoase raţe sălbatice şi lebede negre.

Autor: Luminița Alexandrescu