Escală la Constanța a navei franceze de comandă și aprovizionare „Var”

Nava de comandă și aprovizionare „Var” va face o escală în portul Constanța, în perioada 22-25 iulie 2020.

 Această misiune, precum și celelalte misiuni obișnuite ale Marinei Militare Franceze în Marea Neagră, își propune să reafirme atașamentul Franței față de libertatea de navigație, să își mențină cunoașterea zonei, să asigure protecția spațiilor maritime și să favorizeze colaborarea reciprocă între parteneri. De asemenea, reprezintă o oportunitate de a desfășura exerciții comune cu aceștia pentru a dezvolta interoperabilitatea. Escala la Constanța a navei „Var” face parte din bogata și vechea cooperare dintre marina franceză și cea română.

În cadrul acestei escale, nava de comandă și aprovizionare „Var” va desfășura o serie de exerciții comune cu Marina Română, în data de 25 iulie.

Comandată de căpitanul de fregată Christophe Nielly, nava de comandă și aprovizionare „Var” are un echipaj format din 169 de marinari.

Admisă la serviciul activ în 1983, nava „Var” are drept principală  misiune să ofere suport logistic și material pentru navele în misiune: realimentare cu combustibil, apă, alimente, muniții, medicamente și piese de schimb.

Această capacitate permite unei forțe navale să efectueze operațiuni pe termen lung pe mare. Navele de comandă și aprovizionare, din categoria „Durance”, din care face parte și „Var”,  pot alimenta două până la trei unități simultan și sunt, de asemenea, capabile să găzduiască o structură de stat major pentru comanda unor operațiuni aeromaritime.