Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este o cetate medievală, important monument de arhitectură gotică din ţara noastră. Castelul ridicat pe o stâncă, în secolul al XV-lea, de Iancu de Hunedoara, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume şi este inclus în „top 10 destinații de basm din Europa”. De altfel, este cel mai vizitat monument istoric din Transilvania.
Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi să vizitezi acest minunat castel: Turnul Capistrano, Fântâna, Capela, Şanţul de apărare care împrejmuieşte castelul, Toaletele care datează din epoca medievală – 18, în total, dar şi Camera de tortură, dacă nu sunteţi uşor de speriat.

LEGENDA CORBULUI
Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripţionat un corb care ţine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legendă. Se spune că Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Ţara Haţegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele îi dă de soţ pe unul din vitejii săi, Voicu, dăruindu-i totodată şi un inel, ca şi dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creşte şi va merge la curtea regală. În timpul unei călătorii făcută de familia lui Voicu, poposind pentru a prânzi, inelul este uitat pe o margine a ştergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strălucirea inelului, îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc şi săgetează corbul, recuperând astfel inelul. Atunci când creşte şi ajunge la curtea regală, povesteste această păţanie, iar regele, impresionat de această iîntâmplare, decide ca simbolul familiei să fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, şi numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”, o pasăre care simboliza, în Evul Mediu, înţelepciunea şi longevitatea. http://www.castelulcorvinilor.ro/)

Autor : Luminiţa Alexandrescu