Forțele Navale Române participă la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”

Forțele Navale Române participă cu corveta ,,Contraamiral Eustațiu Sebastian” și fregata „Regina Maria” la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”, care se desfășoară în perioada 20 – 27 iulie, în apele teritoriale ale Ucrainei, în apele internaționale ale Mării Negre și în portul Odessa.

Corveta ,,Contraamiral Eustațiu Sebastian”, comandată de căpitan-comandorul Codrin Misăraș, cu un echipaj alcătuit din 79 de militari, a plecat pe 19 iulie, din portul militar Mangalia, iar la ceremonia de plecare a fost prezent locțiitorul comandantului Flotei, contraamiralul de flotilă Ion Condur, care a transmis echipajului navei mesajul șefului Statului Major al Forțelor Navale.

„Sea Breeze 20” este organizat şi coordonat de către Forțele Navale ale Statelor Unite ale Americii și Forțele Navale Ucrainene, iar la acest exercițiu participă peste 20 de nave militare, 19 aeronave și ofițeri de stat major din Bulgaria, Georgia, Norvegia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina, în total aproximativ 2000 de militari. Exercițiul cuprinde scenarii de luptă antisubmarin, la suprafață și antiaeriană, manevre și evoluții navale, precum și secvențe de căutare și salvare vieți omenești pe mare, de reaprovizionare și de remorcare a unei nave aflate în dificultate.

Exercițiul face parte din planul de măsuri de asigurare a securității Aliaților pe flancul estic al NATO și este un factor de dezvoltare a relațiilor bilaterale româno-ucrainene.

Participarea constantă a Forțelor Navale Române la acest exercițiu anual, din anul 2013 până în prezent, se înscrie în sfera eforturilor depuse de țara noastră pentru consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a NATO în regiunea Mării Negre, prin asigurarea unei prezențe militare adaptate, atât în spațiul maritim, cât și în cel aerian și terestru.

Adelina Boboc

RADOR – 22 iulie