„Marina”, „Revista Marinei Române”, „Marina Nouă”, „Flota Patriei” ori „Scutul Dobrogei” sunt doar câteva dintre produsele media realizate de către structurile de presă militară ale Forțelor Navale Române, de-a lungul timpului, în cele peste 12 decenii de existență. Jurnaliștii militari și specialiștii civili ai redacțiilor media din Marina Militară Română au realizat sute de reportaje, documentare și interviuri, atât în varianta scrisă, cât și în variantele audio și video, în care au prezentat publicului larg problematica și evoluția Forțelor Navale Române.

În 1897 a apărut prima publicație cu tematică marinărească

Piatra de temelie a jurnalismului în Marina Militară Română a fost pusă în anul 1897, la data de 3 august, la Constanța, când a apărut prima publicație cu tematică marinărească, intitulată „Marina – ziar al Marinei militare, comerciale şi de plăcere”. Începând cu 15 noiembrie 1897, în ziarul „Marina” au fost introduse ilustrațiile şi acesta a apărut lunar, iar de la 1 ianuarie 1898 a devenit revistă ilustrată și a fost editată și publicată până la data de 17 august 1898, când a apărut ultimul număr, cu denumirea de „Revista Marinei”.

În luna martie 1900, a fost reluată editarea, cu o frecvență lunară, sub denumirea de „Revista Maritimă”, aceasta fiind destinată completării instrucției tehnice a ofițerilor. Revista a fost editată până în anul 1901, apoi a apărut sub denumirile „Buletinul Marinei” (1925-1926) şi „Revista Marinei” (1926-1931). După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și instalarea regimului comunist în România, în luna noiembrie 1945, a fost reluată activitatea structurii de presă militară și a apărut, la Constanța, „Marina Nouă”, o gazetă săptămânală de educație ostășească, editată de Comandamentul Marinei Militare. Aceasta şi-a schimbat denumirea în „Flota Patriei”, la data de 1 mai 1954, iar în anul 1982 şi-a întrerupt activitatea, din „motive economice”.

Pe 15 iunie 1990 a fost înființată structura de presă a Marinei Militare Române

Colapsul regimului comunist din țara noastră, produs la finele anului 1989, și revenirea la valorile democratice au generat apariția dezvoltarea structurilor de relații publice și de presă militară în Forțele Navale Române, din nevoia de informare a publicului român și a audiențelor din interiorul sistemului militar despre actualitatea marinărească.

În acest context, a fost înființată, la data de 15 iunie 1990, structura de presă a Marinei Militare Române, care cuprindea redacția Revistei „Marina Română”, ca un prim semnal ferm de transparență, lansat de conducerea Forțelor Navale Române, într-o perioadă în care tranziția spre normalitate cerea, fără echivoc, normalizarea relațiilor din sfera comunicării interinstituționale.

Primul număr al revistei editată de Marina Militară a apărut la data de 20 decembrie 1990, iar primul echipaj al redacției a fost format din căpitan de rangul 2 Ioan Damaschin, redactor-șef, maior Costin Costandache, secretar general de redacție, căpitan-locotenent Ananie Gagniuc, redactor, locotenent-major Marian Moșneagu, redactor, Floare Brânză, corector, Alexandru Căliminte, fotoreporter, Carmen Rebegilă, dactilograf și Horia Grideanu, tehnoredactor.

În anul 1995, s-a dezvoltat structura de media militară a Marinei, fiind înființat „Biroul redacțional de radio și televiziune al Comandamentului Marinei Militare”. Acesta avea ca obiectiv principal realizarea emisiunilor de radio și televiziune, a știrilor și reportajelor despre marinarii militari, care urmau să fie difuzate în emisiunile Pro Patria, dar și pe postul de televiziune constănțean MTC.

Radio România Constanța transmite săptămânal emisiunea „Scutul Dobrogei”

Emisiunea de radio „Scutul Dobrogei”, se difuzează pe Radio România Constanța, din 1996, fără întrerupere, cu o frecvență săptămânală. Prima ediție a emisiunii TV „Scutul Dobrogei” a fost difuzată data de 9 ianuarie 1998, a postului local constănțean de televiziune MTC și a figurat în grila de programe a acestui post până în martie 2001. Începând cu data de 2 martie 2001 şi până la data de 17 februarie 2020, emisiunea TV realizată de marinari a fost difuzată, o dată la două săptămâni, pe postul de televiziune național Neptun TV, iar în perioada septembrie 2007 – mai 2015, a fost difuzată și pe postul de televiziune TV Galați-Brăila. Din data de 10 mai 2020, emisiunea TV „Scutul Dobrogei”, se difuzează pe posturile de televiziune Litoral TV şi Dobrogea TV.

Mijloacele de presă actuale, aflate la dispoziția Statului Major al Forțelor Navale, redacția Revistei „Marina Română” și redacția Radio-TV „Scutul Dobrogei” au fost reunite, în luna ianuarie 2002, într-o structură unitară, intitulată „Grupul Mass-Media al Forțelor Navale”.

Grupul Mass-Media al Forțelor Navale a obținut „Emblema de Onoare”

Cu ocazia Zilei Presei Militare, în luna iulie 2009, după aproximativ două decenii de activitate jurnalistică în Marină, Statul Major General al Armatei României a acordat Grupului Mass-Media al Forțelor Navale „Emblema de Onoare”, ca semn de recunoaștere și de apreciere a eforturilor depuse de jurnaliștii marinari militari pentru realizarea unor pachete informaționale profesioniste despre activitatea Forțelor Navale Române.

Grupul Mass – Media al Forțelor Navale a funcționat sub această formă până la data de 31 decembrie 2016, când s-a reorganizat, în concordanță cu noile cerințe ale domeniului media, devenind Centrul Media al Forțelor Navale. Structura nou creată este principalul furnizor de produse media, folosite pentru promovarea imaginii Forțelor Navale Române, precum și pentru informarea internă a personalului.

Centrul Media al Forțelor Navale are atât produse de presă scrisă, cât și radio și tv

Produsele actuale ale Centrului Media al forțelor Navale sunt: Emisiunea de radio „Scutul Dobrogei”, care poate fi urmărită pe postul Radio Constanța, pe frecvențele de 909 KHz Constanța şi 1530 KHz Tulcea, în fiecare sâmbătă în intervalul 21.05 – 21.40; Emisiunea de televiziune „Scutul Dobrogei”, care poate fi urmărită pe postul de televiziune Litoral TV, în fiecare duminică, în intervalul 10.00-10.30, în reluare, în fiecare miercuri, de la ora 14.20, precum și postul de televiziune Dobrogea TV, în fiecare duminică, în intervalul 13.30-14.00.

Revista Marina Română a ajuns la numărul 205, apare la două luni, într-o ținută grafică modernă, integral color, agresându-se publicului larg și personalului din unitățile militare.

Cu prilejul Zilei Presei Militare, conducerea Statului Major al Forțelor Navale transmite tuturor militarilor și specialiștilor civili, care și-au împletit destinul cu măiestria condeiului jurnalistic și cu specificul mass-media militare, mulțumiri pentru activitatea depusă în vederea realizării obiectivelor de comunicare, multă sănătate și „Bun cart înainte, pe valurile mediatice!”

La mulți ani!

 

Adelina Boboc, RADOR