2020. július 28

Koronavírus Romániában: 1151 új esetet igazoltak, 357 személyt ápolnak intenzív osztályon
Az elmúlt 24 órában 1151 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 47 053-ra emelkedett – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 33 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 2239-re nőtt. A gyógyultak száma 26 128, így az aktív fertőzöttek száma 18 686-ra nőtt. Jelenleg 357 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 21 165 koronavírusteszt eredményeit dolgozták fel.  A GCS keddi adatai szerint az elmúlt 24 órában 594, már fertőzött személy koronavírustesztje mutatott újra pozitív eredményt. Ez idáig 1 131 699 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 21 135-öt az elmúlt 24 órában hajtottak végre, 13 127-et az eset meghatározása és az orvosi protokoll alapján, és 8008-at kérésre. Ezenkívül a GCS legutolsó tájékoztatása óta jelentették 30 olyan teszt
eredményét is, amelyeket nem az elmúlt 24 órában dolgoztak fel.
(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Ludovic Orban: augusztus 1-től újabb korlátozásokat vezethetnek be Romániában
Augusztus elsejétől szigoríthatják a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket Romániában, jelentette be kedden Ludovic Orban miniszterelnök. Konkrétumok a szerdai kormányülés után várhatók. A kormányfő már hétfőn is beszélt arról, hogy néhány újabb korlátozás bevezetéséről tárgyalnak, felmerült például a vendéglátó-ipari egységek programjának korlátozása, a távolságtartás szigorúbb szabályozása a tengerparton, a kültéri maszkviselés kötelezővé tétele a zsúfoltabb helyeken. A teraszok programját csak helyi szinten korlátoznák, ott, ahol magasabb a koronavírus-fertőzöttek száma, a kültéri maszkviselés kötelezővé tételéről pedig szintén helyi, megyei szinten dönthetnének majd, pontosított kedden Ludovic Orban. Mint mondta, a maszkviselés a piacokon, vásárokban, a tömegközlekedési eszközök megállóiban lehet kötelező, de csak bizonyos időintervallumokban, és erről majd a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek dönthetnek. A szigorításokról várhatóan kedden tárgyal az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU) és a szerdai kormányülésen módosíthatják a veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendeletet, mondta a miniszterelnök.
(RADORHÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
A távoltartási parancs megszegése börtönbüntetéssel sújtandó
Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a távoltartási parancs megszegése bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó. A jogszabálytervezet a 2003/217-es, a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó törvényt módosítja úgy, hogy bevezeti a távoltartási parancsot kérő személy jogi segítségnyújtásának a kötelezettségét, valamint a távoltartási parancsot megszegő személy ellen kiszabható büntetés súlyosbítását. A tervezet előírja, hogy amennyiben az áldozat nem rendelkezik ügyvéddel, hivatalból jogi segítségnyújtásban kell részesíteni. Az ügyben a képviselőház volt a döntő fórum.
(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Két és félszer több határsértőt fogtak el a román hatóságok az ideielső félévben
A román hatóságok 2020 első félévében két és félszer több határsértőt fogtak el, mint az elmúlt év hasonló időszakában – derült ki a román határrendészet féléves mérlegéből. A jelentés szerint az év első felében a határrendészet 2912 külföldi állampolgárt fogott el illegális határátlépés közben, ami csaknem két és félszerese az elmúlt év első hat hónapjában regisztrált 1194 hasonló esetnek. A határsértők közül 1491-en Romániába próbáltak bejutni, 1421-en pedig Romániát próbálták elhagyni. A tetten értek 87 százaléka a zöld határon próbált átjutni, általában csoportosan. A 480 migránscsoport mellett 114 embercsempészt és további 119 olyan román és külföldi állampolgárt is azonosítottak, akik részt vettek a csoportok irányításában.
(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)