2020. július 29

Sárga színű figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság Bukarestre és az ország 21 megyéjére

A figyelmeztetés a fővároson kívül Havasalföldre, Dobrudzsára, és Moldva déli részére érvényes, ahol a napi hőmérséklet meghaladhatja a 35 fokot – jelentette ma a közszolgálati rádió Oana Catrina szolgálatos meteorológusra hivatkozva. A szakember szerint ma és holnap helyi szinten akár 37 – 38 C fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. Ugyanakkor a hőérzet magas szintű lesz, a meleg – nedvesség arány a kritikusnak számító 80 egységet is eléri. A hőmérséklet éjszaka sem csökken 20 C fok alá. Eső csak elszórtan, az ország északi részén és a hegyvidéken várható. (Radio România Actualităţi)

A romániai munkások németországi spárgaszedését kivizsgáló ad-hoc parlamenti bizottság ma meghallgatta annak a cégnek a vezetőjét, amelyiknek a kezelésében van a kolozsvári repülőtér

A szóban forgó parkolóban 1800 munkás zsúfolódott össze a sürgősségi állapot idején. A cégvezető elmondta, hogy a repülőtér irányítóitól nem kapott tájékoztatást a különleges repülőjáratok órarendjéről, habár ezt három nappal az utazás előtt kérte a cég vezetőitől. Radu Oprea, a parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke szerint a kialakult helyzet az intézmények közötti kommunikációs zavar következménye.

Radu Oprea: Kértük, hogy bocsássák a rendelkezésünkre az összes videofelvételt arról, hogy hány autóbusz és hány mikrobusz érkezett a parkolóba. Fontosnak tartom azt, amit [a cégvezető] elmondott, hogy voltak az utazásnak szervezői és megerősítette a kolozsvári repülőtér képviselőinek nyilatkozatát, miszerint az utasoknak nem volt jegyük és nem tudták, hogy melyik repülőbe fognak beszállni. Ezért vált szükségessé az, hogy hangosbemondó révén hívják az utasokat és így alakult ki a zsúfoltság.

Cătălin Purcaru, a közszolgálati rádió szerkesztője hozzátette, hogy a jövő héten meghallgatják Kolozs megye prefektusát és a repülőtér rendőrségének a vezetőjét. (Radio România Actualităţi)

Ma vizsgáznak a tanárok

Az általános- és középiskolai tanárok írásbeli vizsgán kell bizonyítsák felkészültségüket, hogy elnyerjék kinevezésüket a különböző oktatási intézményekbe. Az Oktatásügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 123 vizsgaközpontot nyitottak meg. A vizsgákra 30.000 jelölt adta be jelentkezési lapját, közülük 3000-en az idén végezték el az egyetemet, vagy főiskolát. A vizsgát a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett bonyolítják le. Azokat a jelölteket, akiknél bármilyen számítástechnikai vagy kommunikációs eszközt találnak, kizárják a vizsgáról. Hasonló büntetést alkalmaznak bármilyen egyéb csalási kísérlet esetén is. (Rador Hírügynökség)

Ma ülésezik az Országos Katasztrófavédelmi Tanács

A megbeszélések tárgyát a szakemberek azon javaslata képezi, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a szájmaszkok viselése szabadtéren is kötelező legyen. Ezt a rendelkezést azonban a helyhatóságok hoznák meg a járványügyi helyzettől függően, tekintettel arra, hogy ők ismerik leginkább a helyi viszonyokat. A kérdéssel kapcsolatban a kormányfő nyilatkozott a közszolgálati rádiónak:

Ludovic Orban miniszterelnök: Bizonyos típusú tevékenységekről van szó. Például arról tájékoztattak, hogy Galacon és Brăilán a parti sétányokon nagy a zsúfoltság és a járványügyi köckázat csökkentésének egyetlen eszköze a szájmaszk viselete. Vannak piacok, vásárok, ahol szintén nagyon közeli kapcsolatba kerülnek az emberek. A döntéseket a helyi katasztrófavédelmi tanácsok fogják meghozni, miután alaposan tanulmányozták a helyzetet, ugyanakkor az intézkedés csak meghatározott időintervallumra és csak bizonyos tevékenységre fog vonatkozni – mondta a kormányfő. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador