Cinci beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de vitamine (A, B6, B9, B1, B2, B3, D, E, K), stimulează sistemul imunitar, sistemul nervos și participă la fabricarea tuturor celulelor corpului și a materialului genetic, ADN și ARN. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, care protejează celulele organismului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, luptă împotriva anumitor tipuri de cancer și a unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Iată cinci beneficii pentru sănătate ale seminţelor de floarea-soarelui:
1. Mențin sănătatea ochilor – Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitaminele A şi E, care au efecte benefice pentru sănătatea ochilor. Cercetările arată că un consum de semințe de floarea-soarelui ajută la reducerea riscului de boli ale ochilor, cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă.
2. Mențin sănătatea muşchilor şi a oaselor – Este nevoie de multe proteine pentru a dezvolta mușchi puternici. Smințele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de proteine, care sunt importante pentru mușchi, pentru formarea celulelor și pentru sânge. Sistemul imunitar și alte funcții importante ale organismului depind, de asemenea, de suficiente proteine. 100 de grame de seminţe de floarea-soarelui conțin 19 grame de proteine şi din această cauză sunt recomandate pentru a fi consumate mai ales de vegetarieni, vegani şi sportivi. De asemenea, sunt bogate în magneziu, care ajută la buna funcţionare a mușchilor, previne tensiunea arterială și apariţia crampelor. Totodată, oasele au nevoie de magneziu. O sută de grame de semințe de floarea-soarelui conţin între 350 mg şi 400 mg de magneziu, care acoperă complet necesarul zilnic al organismului.
3. Mențin sănătatea inimii – Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate în acizi grași polinesaturați. Aceste grăsimi bune sunt prietenoase cu inima, deoarece reduc riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Acizii grași nesaturați sunt recunoscuți pentru efectele lor pozitive asupra colesterolului. Totodată, reduc semnificativ riscul de boli coronariene. Aproximativ 65% din lipidele din semințe sunt acizi polinesaturați, în principal acid linoleic, numit și omega-6 esențial, care are ca efect scăderea colesterolului din sânge, în special LDL (colesterolul rău). De asemenea, semințele de floarea-soarelui sunt bogate în fosfor, care ajută la contractarea mușchiului cardiac și la reglarea funcțiilor rinichilor. O sută de grame de seminţe de floarea-soarelui conţin 6 g de fier, care promovează formarea sângelui, portejează împotriva anemiei şi a epuizării.
4. Consolidează sistemul imunitar – Un sistem imunitar puternic este cheia menținerii unei sănătăți generale bune. Semințele de floarea-soarelui sunt un bun suport imunitar datorită vitaminei E pe care o conțin. Aproximativ 35 mg de vitamina E se găsesc în 100 de grame de semințe de floarea-soarelui, de două ori mai mult decât necesarul zilnic al organismului. Vitamina E este considerată un agent anti-îmbătrânire optim. Are efecte antioxidante, protejează împotriva ridurilor și face părul strălucitor și frumos. De asemenea, semințele de floarea-soarelui au un conţinut bogat în zinc și seleniu, care consolidează sistemul imunitar al organismului. Seleniul este important pentru sinteza ADN-ului, ajută la reducerea stresului oxidativ de pe urma radicalilor liberi şi inhibă proliferarea celulelor canceroase. Zincul este o substanță importantă pentru vindecarea rănilor, prevenirea acneei, eliminarea infecţiilor şi întărirea sistemului imunitar.
5. Ajută la pierderea în greutate – Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în fibre și proteine, care ajută la pierderea în greutate şi la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv.
Potrivit nutriționiștilor, consumate în cantități rezonabile, aproximativ 30 g pe zi, semințele au calități dietetice excelente, în special pentru combaterea diabetului și a colesterolului rău.
În dieta dvs. zilnică, puteți încorpora cu ușurință semințele de floarea-soarelui. Astfel, vă puteţi bucura de semințe sărate şi prăjite, ca o gustare sănătoasă. Le puteţi presăra în salate, pentru a obține o textură crocantă şi le puteţi adăuga la prăjituri, tarte, pâine, chifle sau brioşe. Seminţele de floarea-soarelui dau o savoare deosebită omletelor şi preparatelor din legume. Ele se pot amesteca şi se potrivesc foarte bine cu mazăre, ardei, roşii, morcovi, sfeclă sau dovleac, precum şi cu ciuperci, orez, carne de pui sau paste.(www.gesundfit.de; www.geburtszeit.com; www.eatsmarter.de, www.world-today-news.com)/aionescu/vdraguta