Acte normative aprobate în şedinţa de guvern

Realizator: Bani europeni pentru redresarea activității economice, stimularea digitalizării, a antreprenoriatului în mediul rural, etapele de majorare a alocațiilor pentru copii, programul extinderii rețelelor de gaze și alte proiecte de ordonanțe și hotărâri de guvern au fost adoptate în ședința executivului, încheiată cu puțin timp în urmă. La finalul reuniunii a fost prezentată o serie de acte normative care pun în aplicare Programul de relansare economică. Printre acestea, cel prin care angajatorii sunt sprijiniți în cazul în care criza generată de pandemia de COVID-19 îi obligă să reducă timpul de lucru al angajaților.
Reporter: Andrei Șerban: Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a explicat că agenți economici vor putea să reducă cu până la 50% timpul de lucru al angajaților. Dacă acest lucru se pune în practică atunci statul va suporta diferența dintre salariul de pe contract și salariul în funcție de zilele efectuate, practic – a explicat Violeta Alexandru.
Violeta Alexandru: Statul urmează să plătească diferența față de salariu de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariu de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin același mecanism pe care l-am folosit și cu prilejul șomajului tehnic. Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării și consultării sindicatelor, respectiv a salariaților în cazul în care nu există sindicat în respectiva unitate și se poate face doar pentru cel puțin 5 zile lucrătoare cu anunțarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii.
Reporter: Ministrul muncii a mai spus că sunt anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a obține acest ajutor din partea statului și anume, cel puțin 10% dintre angajați să aibă programul de lucru redus și cifra de afaceri a companiei să scadă cu cel puțin 10 procente față de perioada similară a anului trecut./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 iulie)