Cehia şi Belgia au impus noi restricţii românilor care intră pe teritoriul lor

Cehia a introdus de astăzi România pe lista roșie COVID-19. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în această situație, din cauza deteriorării situației epidemiologice de la noi. Astfel, românii vor mai putea merge în acest stat european doar dacă își fac testul pentru noul coronavirus, pe cheltuiala proprie. Au intrat în vigoare restricții și pentru Belgia, îi vizează pe românii din 24 de județe. Luminița Apostol cu detalii despre condițiile de intrare în cele două state.
Reporter: Autoritățile belgiene au introdus regiuni ale României pe lista roșie, iar persoanele care vin din aceste zone trebuie să intre în autoizolare și să facă un test pentru depistarea noului coronavirus, test efectuat de autoritățile din această țară. Pe lista roșie sunt incluse regiunile centru, sud-est, sudul Munteniei și sud-vestul Olteniei. Belgia a înăsprit recent măsurile de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus, după ce a ajuns la aproximativ 69.000 de cazuri de infectare și aproape 10.000 de decese. Este una dintre țările cu cel mai mare număr de morți raportat la numărul de locuitori. Cehia include România pe lista roșie, iar cetățenii români vor trebui să își notifice prezența pe teritoriul acestei țări şi să se supună, pe cheltuiala proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină. De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore în ultimele 14 zile pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare imediat după intrarea pe teritoriul Cehiei și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică, pe raza căreia se află locul de reședință, un test privind infecția cu COVID-19.
Realizator: Cehia și Belgia se adaugă pe lista tot mai lungă a statelor europene care impune restricții pentru călătorii din România. Recent, Italia a prelungit pe termen nedefinit obligația de izolare timp de 14 zile pentru români. Şi Ungaria și Slovenia au anunțat în noi condiții de intrare în aceste state./geftene/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 august