Podul Morandi din Genova prăbușit a fost refăcut în timp record

Podul Morandi din Genova prăbușit a fost refăcut în timp record. Noul viaduct se pregătește acum de inaugurare, a primit și un nume nou, San Giorgio.

Reamintesc, în august 2018 o secțiune de 200 de metri a viaductului s-a prăbușit și 43 de persoane, printre care și doi cetățeni români, au murit în urma acestui incident. Elena Postelnicu ne spune cine va traversa în premieră noul pod mâine cu mașina.

Reporter: Cu o lungime de 1.067 de metri, o lățime de 30 de metri și o înălțime care ajunge chiar și până la 40 de metri, noul viaduct din Genova, San Georgio, va fi inaugurat oficial luni seară și deschis traficului de miercuri, 5 august.

Podul a fost construit în mai puțin de 2 ani de la prăbușirea sa, de la 14 august 2018, atunci când a provocat şi decesul a 43 de persoane. Aproximativ 1.200 de muncitori au lucrat în această perioadă la demolarea vechiului pod, Podul Morandi, și la construirea celui nou, lucrări care nu au fost întrerupte nici măcar pe perioada de izolare și staționare a celor mai multe activități din cauza pandemiei de coronavirus.

Ceremonia oficială de luni seară va începe practic cu traversarea podului într-o mașină chiar de președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Programul, la care va asista și premierul Giuseppe Conte, cuprinde totodată un spectacol muzical, dar și o demonstrație de acrobație aeriană. Nu ar trebui să fie o sărbătoare, comentează însă secretarul general al unui sindicat al Poliției SIAP din regiunea Liguria, Roberto Traverso, comentând că „inaugurarea acestui pod reprezintă din păcate un răspuns întârziat al unui stat care a abandonat Genova și a uitat de locuitorii săi, permițând într-un fel să ducă la prăbușirea podului Morandi și ucigând 43 de persoane”./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 august