2020. augusztus 4

Kockázai támogatást követel a terepen dolgozó egészésgügyi alkalmazottaknak az „Ambulanța” Országos Szakszerveti Szövetség

Kockázai támogatást követel a hatóságoktól a terepen dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak, illetve elismerési pótlékot a mentőszolgálatok frontvonalon lévő személyzetének az „Ambulanța” Országos Szakszerveti Szövetség. Egyben kéri azon ezer állás további fenntartását is, amelyeket a szükségállapot idején hoztak lérte, valamint versenyvizsga megszervezését ezek betöltésére. Gheorghe Chiș szövetségi elnök szerint a mentőszolgálatoknál jelenleg 35 alkalmazott fertőződött meg az új koronavirussal és házi karanténban van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Átadták a nagyváradi repülőtér új terminálját

Kedden átadták a nagyváradi repülőtér új terminálját; a belföldi légiforgalom teljes egészében ezen keresztül zajlik majd, s itt fogadják a nemzetközi járatok utasait is. A beruházás értéke 26 millió lej. A munkálatok 2017-ben kezdődtek, de lévén, hogy a 12 hónapos határidőt a vállalkozó nem tartotta tiszteletbe, 3,3 millió euró pénzbirságot róttak ki rá. Az új terminál három ezer négyzetméter alapterületű. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Koronavirus: Romániában kedden  nőtt az elhalálozások és a súlyos esetek száma

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint újabb 1232 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, miközben 48 koronavírusos beteg húnyt el, ezzel 2480-ra emelkedett a járvány  áldozatainak száma. A kornavirus-fertőzöttek száma meghaladta az 55 ezret, 436 beteget pedig az intenziv terápián ápolnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Országszerte nagy kárt okoz a szárazság a gazdálkodónak

Az idei átlag búzatermés hektáronként 2,9 tonna, ami 40%-al jelent kevesebbet az elmúlt évhez képest, amikor megfelelő mennyiségű csapadék hullott, nyilatkozta Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, aki hozzáfűzte, hogy a legkevesebb termést Dobrudzsában és Moldova déli részén gyűjtik be. Sajtóértekezletén a tárcavezető megjegyezte, hogy a kártéritéseket a Mezőgazdasági intervenciós es kifizetési ügynökség révén folyósitják és az összeget a költségvetési kiigazitáskor különitik el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Az új tanév megnyitásáról szerdán tárgyalnak a Cotroceni palotában

Klaus Iohannis államelnök több kormánytaggal találkozik szerdán a Cotroceni palotában. Az Elnöki Hivatal szerint a 15:00 órakor kezdődő ülésen részt vesz Ludovic Orbán miniszterelnök, a kabinet további kilenc tagja és Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőj. Az államelnök a múlt héten kijelentette, hogy fontos lépéseket tettek és több forgatókönyv körvonalazódott az őszi tanévkezdésről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.08)

Rozália Gănciulescu