25 de ani de Motivation, 25.000 de vieti schimbate in bine!

Bucuresti, 3 august, 2020 – In anul 2020, Fundatia Motivation Romania implineste 25 de ani de programe de viata independenta pentru persoanele cu dizabilitati din Romania.Cu aceasta ocazie, organizatia prezintaun album cu imagini de la activitatileMotivation desfasuratein acest sfert de veac, dedicat prietenilor si sustinatorilor Motivation. In paginile albumului aniversar Motivation 25, cititorii ii vorcunoaste pe tinerii din programul Impact si vor afla franturi din povestile unora dintre cei care au participat la programele Motivation pentru viata activain scaunul rulant. Tot in album se regasesc, in imagini sau doar cu numele, cei peste 250 de angajatisi voluntari Motivation de azi, care fac posibile programele Motivation si schimbavietiin bine.

 

Viata activa si independenta in scaunul rulant

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creatain 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le oferaacopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activasi instruire pentru viata independentaalaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si sport adaptat. Panaacum, Motivation a redat libertatea de miscaresi sperantaintr-oviataimplinita pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. In prezent, serviciile sunt oferite in mod gratuit prin intermediul celor 15 echipe regionale Motivation.

„Unii dintre aceia pentru care lucreaza Motivation – utilizatori de scaune rulante – au ajuns in timp sa lucreze ca instructori de viata independenta, tehnicieni de evaluare, prescriere si adaptare de scaune rulante, coordonatori de echipe regionale Motivation sau manageri in organizatie. Ca oricare dintre noi, odata cu independenta personala, au primit libertatea de a face si alte alegeri: ce sport sa practice, unde salocuiasca, unde sa lucreze, carei cauze sa i se dedice. Unii au ales saramana, altii au plecat. Oricare ar fi optiunea lor, noi stim ca ne-am atins scopul – acela de a reda libertatea de miscare persoanelor cu dizabilitati locomotorii.”, spune Cristian Ispas, Directorul General al organizatieisi unul dintre fondatorii acesteia.

Catalin are 32 de ani, o sotie care ii estealaturiin toatesi doi copii frumosi pe care ii cresc impreunain spiritul incluziunii persoanelor cu dizabilitati. Cand nu este la serviciu, face treaba pe acasa sau se joaca cu cei mici. E pasionat de sport si ii place sa-si depaseasca limitele la fiecare eveniment sportiv la care ia startul alaturi de #TeamMotivation.Ii incurajeaza pe toti cei care au o dizabilitate satraiasca demn, saisi descopere si saisifoloseascaabilitatile.


Ioana
a inceput prin a participa la programele de viata independenta Motivation pentru a-si depasi ea insasi limitele, iar acum ii ajuta pe altii safacaacelasi lucru, in calitate de instructor de recuperare activa la echipa Motivation din Cluj.

„De cand fac parte din echipa Motivation, am invatat ca pot sa fac orice imi doresc. Am devenit mai rabdatoaresi empaticain relatie cu cei din jur si nu mai vad problemele mele ca fiind cele mai importante. Mereu le transmit celor pe care ii intalnesc ca norocul nu vine peste noapte, daca stau in casasi nici macar nu ilcautaputin.”

Unul dintre mesajele centrale ale Fundatiei Motivation Romania este acela ca #AbilitatileConteazasi ca persoanele cu dizabilitati pot fi membri activi ai comunitatilor din care fac parte. Dovada sunt atatpovestile de viata ale unor prieteni Motivation, ilustrate pe documentaria.ro, cat si clipurile de pe canalul de Youtube al organizatieisi imaginile de pe site-ul https://motivation.ro/si de pepagina de Facebook Motivation.

 

Impact pentru tineri cu dizabilitati din institutii

Incepand cu anul 2003, Motivation a preluat tineri cu dizabilitati medii si severe din centre de stat si a creat pentru ei programul #Impact.In prezent, cei 25 de tineri aflatiin grija Motivation primescatatprotectiasi caldura unei familii, cat si acces la terapii care ii ajuta sa se descopere si saisiimbunatateascaabilitatile de comunicare si relationaresi deprinderile de viata semi-independenta.

Florin M. a implinit 28 de ani si ne cunoastem de 16 ani. Lui Florin ii place sastie cate ceva despre fiecare om pe care ilcunoaste. Are catevaintrebari preferate: langa ce statie de metrou stai, ce pijamale ai, cand este ziua ta. Ii plac dulciurile si revistele despre mancare. Are nevoie de un program cunoscut dinainte si de rutina. Este vesel si gasesteusor metafore inspirate care sa descrie oamenii din jurul sau.

Povestile lui Calin, Florin, Ancuta sau Dani, patru dintre cei 25 de tineri care traiescin familia Motivation, pot fi vizualizate pe canalul Youtube Motivation.

 

Punem in miscare #RotileSchimbarii

Cei care au nevoie de sprijinul organizatiei pot apela gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant, 0800.030.762, de luni pana joi, in intervalul 09.00 – 16.00, iar vinerea, in intervalul 09.00-14.00. Totodata,aplicatia mobilaMotiActiv (descarcabila gratuit) este instrumentul prin care specialistii Motivation transmit saptamanal sfaturi pentru o viata activasi independenta, pe teme precum mentinereasanatatii, scaune rulante potrivite, accesibilitate, stil de viata, gestionarea aspectelor emotionale.

Fundatia Motivation Romania le multumeste tuturor celor care sunt sau au fost alaturi de Motivation in acesti ani, ca angajati, voluntari, donatori sau sponsori!Cei care doresc sa continue sa sprijine eforturile Fundatiei Motivation de a reda mobilitatea si sperantaintr-oviataimplinita copiilor si adultilor cu dizabilitati din Romania o pot face:

 

Persoana de contact: Monica Tautul, Responsabil comunicare

Telefon: 0730190927
E-mail: m.tautul@motivation.ro