Reale sau imaginare, o serie de teorii ale conspirației par să mai reducă din supremația noului și temutului coronavirus în presa internațională.
Să începem totuși cu Covid-19, maladia care sperie o lume întreagă. În Statele Unite, președintele Donald Trump nu mai minimalizează pandemia, optând în schimb pentru niște declarații în doi peri. ‚Coroavirusul se află sub control ‚ atât cât poate fi el de controlat, iar cifrele sunt alea care sunt’, ar fi declarat președintele, citat de ziarul american The Washington Post. Revista americană The Atlantic se arată însă pesimistă, estimând că ‘noul coronavirus nu mai pleacă niciodată’. ‘Indiferent de ceea ce se se întâmplă acum, virusul va continua să facă înconjurul lumii ‘, subliniază aceeași publicație.
Din Franța, veștile pe tema coronavirusului se arată și mai pesimiste. Potrivit săptămânalului francez Le Point, ‘Consiliul Științific al Franței estimează că un al doilea val de coronavirus s-ar putea semnala începând din această toamnă sau la iarnă‘. Și, aflat de curând la Lille, ‘noul premier francez, Jean Castex, a sfătuit oamenii să se protejeze în fața virusului pentru a evita o reizolare generală‘, notează parizianul Le Monde.
În alte țări însă, coronavirusul este umbrit de teorii ale unor posibile conspitații. În Spania de exemplu, criza coronavirusului este umbrită de departe în aceste zile de fostul rege al țării, Juan Carlos, ale cărui fapte de corupție au fost recent dezvăluite. Titlurile unor articole din ziarele spaniole vorbesc de la sine. Iată și câteva exemple: ‘Juan Carlos I părăsește Spania ca să salveze monarhia‘, titrează ziarul El Pais. ‘Soarta de care s-a temut cel mai iubit rege al Spaniei’, titrează și ziarul El Mundo, care citează mai apoi și o declarație mai veche a regelui, în care acesta spunea: ‘Să moară în exil este tot ce i se poate întâmpla mai rău unui om ‘. În sfârșit, din publicația ABC aflăm că ‘fostul monarh spaniel s-ar afla acum în Republica Dominicană‘.
În estul Europei, Belarus continuă să lanseze acuzații la adresa Rusiei. ‘Independența este scumpă’, a declarat, ieri (marți) președintele belarus Aleksandr Lukașenko într-o alocuțiune televizată, citat fiind de oficiosul Zviazda. ‘Rusiei îi este teamă că ne pierde, iar Occidentul s-a arătat tot mai sincer interesat de noi‘, a continuat președintele belarus potrivit aceluiași ziar. Referindu-se la același eveniment, cotidianul rus The Moscow Times afirmă că ‘președintele Lukașenko a acuzat țările europene și Rusia că se amestecă în alegeri, iar serviciul belarus de securitate a arestat 33 de ruși care, potrivit autorităților ar fi pus la cale o serie de revolte împreună cu opoziția belarusă’. Tot Moscow Times informează că, potrivit declarațiilor lui Lukașenko, ‘pirații de pe internet și provocatorii lucrează zi și noapte ca să destabilizeze țara’ după care, ‘fără să ofere amănunte, el a mai spus că alți asemenea agenți ar fi fost trimiși în sudul țării’.
Rusia a reintrat și în atenția presei din Marea Britanie, unde ziarul The Guardian afirmă că ‘presupuși hackeri ruși ar fi sustrat mesaje din contul de email al fostului ministru britanic al comerțului, Liam Fox’. Un alt ziar britanic, Financial Times, precizează că ‘mesajele sustrase conțineau informații legate de dosarul relațiilor comerciale dintre Regatul Unit și SUA’. Britanicul The Telegraph este mai puțin zgârcit în amănunte, iar dezvăluirea e de senzație: ”Documentele subtilizate ar fi trebuit să ajungă la liderul laburist Jeremy Corbyn și ar fi demonstrat că guvernul intenționa să vândă Statelor Unite Serviciul Național britanic de Sănătate”. În sfârșit, o altă publicație britanică, The Independent, conchide: ‘NHS, serviciul nostru de sănătate, a dăinuit, deși într-o stare suferindă și chinuită. Acum, cea mai mare bătălie de-abia urmează. E bătălia finală. Vânzând NHS-ul ne vindem sufletul. Sistemul nostru de sănătate nu e de vânzare. Noi nu suntem de vânzare‘.
Alexandru Danga