2020. augusztus 7

Pénteken megkezdődött a jelöltállítás a szeptemberi önkormányzati választásokra

A hatályos törvény értelmében az önkormányzati képviselőket – polgármester, megyei tanácselnökök, települési, illetve megyei önkormányzati képviselők – választókörzetek szerint javasolják. A jelöltek augusztus 18-ig iktathatják a területileg illetékes választási bizottságnál az indulásukhoz szükséges iratokat, köztük a jelöltségüket támogató polgárok aláírásait. Szeptember 27-én mintegy 45 ezer önkormányzati tisztségviselőt választanak a szavazati joggal rendelkező állampolgárok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)

A hatóságok segitik a szülőket, ha a tanitás nem folytatható az iskolákban a koronavirus miatt

A hatóságok segitik a szülőket, ha a tanitás nem folytatható az iskolákban a koronavirus-járvány miatt, közölte Ludovic Orban miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az intézkedés sokkal rugalmasabb lesz a vészhelyzetben hozott szabályokhoz képest. A sokgyermekes szülők egyikét a nemsokára kezdődő tanévben is 75%-os fizetéssel segitik, hogy otthon maradhasson a kiskorúak gondviselése érdekében, amennyiben a járvány miatt fel kell függeszteni az iskolákban tartott órákat.Erről azonban helyi szinten kell meghozni a döntést, mivel a járványügyi helyzet településektől függően változik, igy nem lesz egy általános jellegű intézkedés, szögezte le a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy minden iskolának távoktatáshoz szükséges platformmal kell rendelkezzen, amelyet szükség esetén, az iskolai tanitás helyett vesznek igénybe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)

Marcel Vela: Románia biztonságos ország

Marcel Vela belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy Románia biztonságos ország és a törvényt tiszteletben tartó állampolgároknak nincs amiért félniük, viszont azok, akik megszegik a törvényt, „el kell viselniük a törvény szigorát”. A miniszter nyilatkozata a bukaresti klánok között kialakult feszültség nyomán hangzott el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások rekordja

Romániában pénteken újabb rekordot dőntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma.A stratégiai kommunikációs törzs pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 50 koronavírusos beteg vesztette életét: ezzel 2616-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma.Pénteken az ismert aktív esetek száma tovább emelkedett, és meghaladta a 27 ezret, a kórházban ápolt betegek száma viszont csaknem 150-nel visszaesett. Jelenleg 7800 fertőzöttet ápolnak kórházban, mig 446-ot az intenzív osztályon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.07)
Gănciulescu Rozália