Alegeri prezidenţiale tensionate în Belarus

Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale de duminică din Belarus, pare sigur că regimul reprezentat de Alexander Lukaşenko, care conduce ţara din anul 1994 nu va mai fi aşa cum a fost până acum – sunt de părere analiştii politici citaţi de Time. Opoziţia are acum o şansă reală să preia puterea şi fără o fraudă electorală masivă victoria lui Lukaşenko nu poate fi garantată. Activiştii organizaţiilor civice însă, declară că există indicii foarte clare că alegerile vor fi fraudate.
Reţetele clasice nu mai funcţionează în Belarus. Dacă în trecut cetăţenii şi politicienii opoziţiei puteau fi intimidaţi prin dispersarea demonstraţiilor şi arestarea liderilor opoziţiei, se pare că acum aceste metode nu fac decât să întărească forţele care vor să schimbe sistemul calificat de presa occidentală ca fiind ultima dictatură din Europa. În zadar au interzis prin mijloace administrative participarea la alegeri a liderilor opoziţiei Viktor Basbarika, Valeri Ţepkalo şi Serghei Tikhanovski şi degeaba i-au arestat pe aceştia din când în când, se pare că dorinţa de schimbare a societății din Belarus este mai puternică decât frica. Desigur este important că de această dată opoziţia i-a găsit pe acei lideri care au reuşit să unească forţele politice nemulţumite de actualul regim. Până la urmă toţi o sprijină pe Svetlana Tikhanovskaia, soţia vloggerului Serghei Tikhanovski, cel căruia i s-a interzis să candideze. Din echipa de campanie a doamnei Tikhanovskaia face parte şi Veronika Ţepkalo, soţia celuilalt lider al opoziţiei şi Maria Kolesnikova, fosta şefă de campanie a lui Viktor Babarinka.
Guvernul a interzis joi evenimentul opoziţiei, invocând faptul că în spaţiul în care trebuia să fie organizat mitingul de încheiere a campaniei electorale al lui Tikhanovskaia își vor desfășura manifestări şi alte instituţii. Reacţia lui Tikhanovskaia a fost că a anunţat că va participa în calitate de persoană particulară şi ea la evenimentul din cauza căruia mitingul opoziţiei nu a fost autorizat şi i-a îndemnat pe simpatizanţii săi să vină în parcul din centrul capitalei. Până la urmă autorităţile nu au lăsat-o pe Tikhanovskaia să intre în parc, dar câteva mii de persoane au fost prezente şi au scandat lozinci antiprezidenţiale. Până şi tehnicienii de sunet ai manifestaţiei de stat s-au solidarizat cu opozanţii, pentru că au difuzat o melodie al cantautorului Viktor Ţoi, care a devenit popular din timpul URSS, şi în care cântăreţul vorbeşte despre necesitatea schimbării. După acest incident sunetiştii în cauză au fost reţinuţi de poliţie.
Există mai multe motive pentru care puterea lui Lukaşenko pare că se clatină. Principala cauza este aceea că preşedintele a propus un pact societăţii: dacă acceptă conducerea autocrată, atunci el o să asigure un nivel de trai mai ridicat decât cel în celelalte ţări foste sovietice. Această promisiune a fost respectată mult timp. Zeci de ani Rusia a livrat petrol la un preţ avantajos pentru Belarus. O parte a ţiţeiului a fost vândut de Minsk ţărilor terţe la nivelul preţului mondial, astfel că din profitul afacerii cu hidrocarburi populaţia a trăit relativ bine. Această situaţie însă s-a schimbat de câţiva ani. Probabil după ce Lukaşenko a refuzat ca Rusia şi Belarus să se unească într-o federaţie (astfel s-ar fi putut asigura resetarea mandatelor de până acum a lui Vladimir Putin şi acesta ar fi putut rămâne la putere, ceea ce s-a întâmplat oricum), Moscova a modificat sistemul de calcul al impozitării petrolului şi gazului, astfel că Lukaşenko a pierdut una din sursele de venit. Consecinţa a fost scăderea spectaculoasă a nivelului de trai, iar pandemia de coronavirus a agravat şi mai mult situaţia. Mai mult decât atât, preşedintele a subestimat pericolul reprezentat de epidemie şi nu a dispus închiderea şcolilor, nu au fost anulate evenimentele sportive, iar Lukaşenko a glumit, spunând că şi o vodcă e suficientă pentru ca lumea să se protejeze de coronavirus. Consecinţa a fost numărul mare a infecţiilor şi a deceselor.
În această situaţie campania electorală a lui Lukaşenko s-a axat pe demascarea unei presupuse conspiraţii internaţionale împotriva sa. Spunea că Rusia se pregăteşte ca în ziua alegerilor să declanşeze haos în ţară şi să creeze o stare asemănătoare cu cea din Ucraina, iar Opoziţia este finanţată de Occident.
Potrivit opiniei analiştilor, se poate întâmpla ca pentru prima dată să aibă loc un al doilea tur al alegerilor, pentru că societatea nu ar mai putea accepta ca preşedintele care își pierde într-un ritm rapid popularitatea, să fie votat mai mult de jumătate din populaţie. Este însă foarte probabil ca în turul al doilea rezultatul să fie „cosmetizat”, ceea ce ar putea să destabilizeze situaţia internă.
Cotidianul budapestan Népszava a luat un interviu activistului civic şi jurnalistului polonezo-belarus Andrzej Poţobut. Acesta a afirmat că fraudarea alegerilor a început deja. De marţi se poate exercita dreptul de vot. Puterea insistă pentru votul anticipat, funcţionarii publici practic sunt obligaţi să voteze. După trei zile de vot comisia electorală a declarat că 22% dintre cei care au acest drept au votat deja, însă observatorii partidelor de opoziţie spun că numărul celor care au votat nu poate să depăşească 11%. Observatorii opoziţiei nu pot participa la votarea anticipată. Mitingurile opoziţiei nu sunt autorizate. Oamenii sunt mobilizaţi prin cântece care se aud din maşini, prin lozinci sau simboluri electorale puse pe case. Andrzej Poţobut este convins că până în final puterea va frauda alegerile şi va obține un rezultat care îi convine.
Székely Ervin, Rador