2020. augusztus 10

A héten elfogadják a költségvetés kiigazitását

A héten elfogadják a költségvetés kiigazitását, nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a pénzügyminisztérium elemezte az ország gazdasági és költségvetési helyzetéről szóló jelentést.”Nagy igény van a beruházásra, a szállitási infrastruktúra forditott alapok növelésére. Ugyanakkor nagyobb összeget kell elkülönitenünk az egészségügynek és tanügynek, de a mezőgazdaságnak is, hogy kitudják fizetni a kártéritéseket a gazdálkodóknak, akik nagy veszteégeket könyveltek el a tartós szárazság miatt”, magyarázta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 08.10)

Sok nyugdijas lemondott a gyógykezelési jegyről

A koronavirussal való megfertőzéstől való félelem miatt sok nyugdijas lemondott az Országos Nyugdij Pénztár által kibocsátott gyógykezelési jegyekről. Maros megyében, például, az idén 50%-al kevesebben igényélték a kezelési jegyeket az elmúlt év hasonló időszakához képest. Mi több, sokan az utolsó pillanatban mondtak le a már kézhez kapott jegyekről, mondotta Eugenia Neagoe, a Maros Megyei Nyugdij Pénztár igazgatója, aki hozzáfűzte, hogy az idén is a nyugdijasok zöme Szovátára szeretett volna menni, amely kapacitását a negyedére szoritotta le a világjárvány miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

Romániában stabilizálódott a fertőzések üteme

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, de tovább emelkedett a súlyos esetek száma: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi napon újabb 779 embernél mutatták ki a koronavírust. Hétfőn újabb 29 halálesetet jelentettek, ezzel 2729-re nőtt a járvány áldozatainak száma. Az ismert aktív esetek száma meghaladja a 29 500-at, közülük 7763-an vannak kórházban. Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn nem zárta ki a hónap közepén lejáró veszélyhelyzet meghosszabbítását.(RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 08.10)

Holnaptól a Spanyolországba utazó románoknak kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk

Kedd éjféltől a Spanyolországba utazó románoknak kötelezően két hetes karanténba kell vonulniuk. A madridi kormány amiatt döntött igy, hogy Romániában fokozatosan növekszik a koronavirussal fertőzöttek száma. A karantént az illető személy lakhelyén, illetve a spanyol hatóságok által rendelkezésre bocsátott helyiségekben rendelik el. Olaszország is a jövő hónap elejéig hosszabitotta meg a román és a bolgár államopolgárok házi karanténba helyezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.10)

Rozália Gănciulescu