2020. augusztus 12.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 65.177 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 31.048 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 2807 személy meghalt; az intenzív osztályokon 485 beteget ápolnak.
Az elmúlt 24 órában 1415 új fertőzöttet igazoltak.
Eddig 1.427.626 szűrővizsgálatot végeztek el. (Rador Hírügynökség)

Ma a miniszterelnök jelentést tesz a parlamentnek arról, hogy miként kezelték Romániában a világjárványt

Ludovic Orbant ma 13 órára várják a parlamentbe. Ezt követően a képviselők és a szenátorok meghallgatják a Számvevőszék beszámolóját arról, hogy a költségvetésből mennyi pénzt vontak el az egészségügyi válság hatásainak az ellensúlyozására. Az intézmény becslése szerint a kormány 647.000 lej többletbevételre tett szert, ugyanakkor a pénzügyi rendellenességek értéke 660 millió lejt tesz ki, az okozott kár összege pedig 38 millió lej. Ugyanakkor a Számvevőszék jelentése pozitív példákat is felsorol arra, ahogyan egye intézmények a sürgősségi állapot körülményei között is optimálisan használták fel pénzügyi forrásaikat. (Rador Hírügynökség)

Klaus Iohannis államfő ma megbeszélést folytat Ludovic Orban miniszterelnökkel és Florin Cîţu pénzügyminiszterrel a költségvetés tervezett módosításáról

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a találkozóra ma 16 órakor kerül sor a Cotrocen-i Palotában. A költségvetés módosítását a tervek szerint a jövő héten fogadja el a kormány. Ludovic Orban a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásokat a nagy projektekre és a beruházásokra fogják összpontosítani. A kormányfő arra kérte a minisztereit, hogy minden igénylésüket alaposan indokolják meg, mert a koronavírus járvány körülményei között szűkösek a források. (Radio România Actualităţi)

A Szenátusban megbukott, átkerült a Képviselőházba a gyereknevelési támogatás 20%-os növeléséről szóló sürgősségi kormányrendelet

A jogszabálynak augusztus 1-től kellett volna életbe lépnie. A Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban nem ért egyet a kormány azon javaslatával, hogy lépcsőzetesen emeljék a gyereknevelési támogatást, hanem azt szorgalmazza, hogy az eredeti törvénynek megfelelően emeljék kétszeresére az összeget. Ion Rotaru a Szenátus munkaügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy ha nincs pénz a gyereknevelési támogatásra és a nyugdíjakra, akkor azt tapasztalja, hogy nincs pénz a beruházásokra, a mintegy 400.000 bajban lévő kis- és középvállalatok megsegítésére, a mezőgazdaságra, amelyik a hosszú szárazság miatt igen nehéz időszakot kénytelen átvészelni, de még a járványügyi válság kezelésére, a maszkok beszerzésére az alacsony jövedelműek részére sincs pénz.
Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora populizmussal vádolta mind a PSD-t mind a Nemzeti Liberális Pártot (PNL). Szerinte a gyereknevelési támogatás ügye mindkét párt számára csak választási tőke felhalmozását jelenti, de valójában egyiküket sem foglalkoztatja a kérdés érdemi része. (Radio România Actualităţi)

Szeptember 4-én átadják az erdélyi autópálya Bihar – Bors, szakaszát, illetve a második borsi határátkelőt

A pályaszakasz 5,5 km hosszú és július 30-án adták át. Jelenleg arra várnak, hogy a magyar oldalon elkészüljön a sztrádához vezető M4-es autópályának a határátkelőig tartó szakasza és a második határátkelő is. További öt autópálya-szakasz építkezési munkálatait kellene megnyitni ebben az évben – tájékoztatta a közszolgálati rádiót a közlekedési minisztérium. Ezek hossza összesen 85 km lesz. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador