2020. augusztus 13

Klaus Iohannis államelnök aggodalmának adott hangot a koronavirussal fertőzöttek magas száma miatt

Klaus Iohannis államelnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Romániában igen magas a koronavirussal fertőzöttek száma és a lakosságot ismételten távolságtartásra és védőmaszkviselére kérte. Egyben megjegyezte, hogy a helyhatósági választások megszervezése csak úgy lehetséges a kitűzött időpontban, azaz szeptember 27-én, ha „tiszteletben tartjuk a biztonsági intézkedéseket”. Románia már bejelentkezett az Európai Uniónál 10 millió koronaviruselleni védőoltásra, és amikor a vakcina elkészül és európai szinten is jóváhagyják, az igényelt mennyiséget rendelkezésünkre bocsátják, fűzte hozzá az államelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Ludovic Orban miniszterelnök magyarázattal szolgált a parlamentben a koronavirus-járvány kezeléséről

Ludovic Orban miniszterelnök a honatyáktól a kormány azon erőfeszitésének támogatását kérte, hogy megyőzze az embereket: a virusterjedés megállitásának egyetlen megoldása a szabályok tiszteletben tartása. A miniszterelnök a parlament elé terjesztette a kornavirus okozta helyzet kezeléséről szóló jelentést, rámutatva a nehézségekre, amelyekkel szembesültek. A Nép Ügyvédje és az Alkotmánybiróság által hozott döntések miatt a hatóságoknak három héten át hiányoztak a pandémia elleni küzdelemben szükséges eszközök, fűzte hozzá Ludovic Orban, megjegyezve, hogy az új tanév szeptember 14-én kezdődik, mig a helyhatósági választásokat úgy szervezhetik meg biztonságos körülmények között, ha meghozzák a szükséges intézkedéseket. Marcel Cioalcu képviselőházi elönk azzal vádolta a kormányt, hogy semmit nem tett az iskolák biztonságos feltételek melletti megnyitásáért és a felelősséget átruházta a polgármesterekre és az iskolaigazgatókra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Romániában csökkentek a külföldi tőkeberuházások

A romániai közvetlen külföldi tőkeberuházások csaknem nyolcszorossan csökkentek. Az év első hat hónapjában a beruházások értéke 352 millió euróra zuhant az elmúlt esztendő azonos időszakában elkönyvelt 2,7 milliárd euróhoz képest, közölte a jegybank. Június 30-án a legnagyobb számban (49 ezer) az olasz társaságok voltak jelen a román piacon, de mégis Hollandia szerepel az első helyen az összbefektetések értéke szempontjábó, ami 12,8 milliárd euróra tehető. Jelenleg Romániában mintegy 230 ezer külföldi társaság működik, amelyek csaknem 64 milliárd eurót invesztiáltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Romániában duplarekordot döntött a koronavirusos megbetegedések száma

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1454 embernél mutatták ki a fertőzést, ami húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Csütörtökön 53 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 2860-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma. Az intenziv osztályon 478 koronavirusos beteget, mig korházban 7437 beteget ápolnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

A munkaerő hiánya továbbra is gondot okoz a turizmusban

A munkaerő hiánya miatt a Duna-deltai panziók tulajdonosai maguk készitik meg a halat, a vendégek jelenlétében. Lunca település egyik szálláshelyének adminisztrátora, Radu Manolache, elmondta, hogy „a személyzet hiánya általános jellegű probléma, nemcsak a turizmusban, de itt a legsúlyosabb a hiány. A vidéki turizmusban még inkább nehezebb tanult emert találni”. A Delta szivében a munkaerő egyharmadát az Európán kivüli országokból érkezett állampolgárok fedezik. Beniamin Crăciun szállodaigazgató megjegyzete, hogy összesen 120 alkalmazottjuk van, s ezek 38-40%-a külföldi, a Fülöp-szigetekről, Sri Lankából és Indiából származott alkalmazottak. Ezek közül többen azt mondják, hogy a románia munkahelyek lehetőséget adnak számukra, hogy igazi szakemberekké válljanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.13)

Gănciulescu Rozália – RADOR