Premierul Orban a prezentat parlamentului raportul privind gestionarea epidemiei de coronavirus

Realizator: Premierul Ludovic Orban a cerut parlamentarilor să susțină efortul guvernului de a-i convinge pe oameni că soluția pentru a opri răspândirea virusului este respectarea regulilor. El a prezentat ieri în fața legislativului raportul privind gestionarea epidemiei de COVID-19, arătând greutățile pe care le-a întâmpinat. Alina Bordeiaşu vine cu detalii.
Reporter – Alina Bordeiaşu: Premierul Ludovic Orban a declarat în fața parlamentului că acțiunile Avocatului Poporului și deciziile Curții Constituționale au făcut ca vreme de trei săptămâni autoritățile să nu aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a lupta cu pandemia. Ludovic Orban a făcut apel către parlamentari să fie alături de guvern în efortul de a-i convinge pe oamenii că soluția pentru a opri răspândirea virusului este respectarea regulilor.
Ludovic Orban: Fiţi alături de noi în tot acest efort de comunicare publică și de convingere a îndărătnicilor și a celor care bagatelizează riscul acestui virus. Coronavirusul ucide. A respecta regulile înseamnă a ne proteja nu numai pe noi, ci a-i proteja şi pe ceilalți, a le apăra sănătatea și viața.
Reporter: Premierul a mai spus că anul școlar va începe pe 14 septembrie, iar alegerile locale pot fi organizate în siguranță dacă se iau măsurile necesare. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a acuzat guvernul Orban că a distrus economia și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, ci a pasat responsabilitatea către primari și directorii de școli.
Marcel Ciolacu: Aţi scăpat total situația de sub control, aţi eşuat în gestionarea pandemiei, aţi eșuat în relansare a economiei.V-au interesat doar alegerile și cât mai multe funcții pentru rude și pentru clientela din partid, dar pentru români nimic.
Reporter: Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune luni o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Orban, demers pe care liderul PRO România, Victor Ponta, a anunțat că îl susține. El a declarat în plen că guvernul nu are soluții pentru a trimite copiii în siguranță la școală și nu este capabil să organizeze alegerile locale.
Victor Ponta: Domnul Orban e pregătit de alegeri. Așa de pregătit încât după șase luni ne e mai rău decât în martie. Dar pentru toți oamenii normali din țara asta e important ce facem cu sănătatea. Încă așteptăm cele 100 de milioane de măști pe care domnul Orban și cu domnul Tătaru le-au semnat cu 0,65 de bani masca, în măsura în care pe SEAP sunt 0,35 și din China se cumpără cu 0,15.
Reporter: Deputatul USR Cătălin Drulă spunea că pe bună dreptate oamenii se tem, întrucât în jur este haos și incertitudine, iar autoritățile au eșuat în a veni cu un plan coerent la situația de criză.
Cătălin Drulă: Avem nişte probleme sistemice acumulate în 30 de ani şi aici mă refer la sănătate, la educație, la sistemul de pensii. Şi toate aceste probleme se văd acum, în timp de criză. Nu avem spitale capabile să-i primească pe toți cei care au nevoie de îngrijire, sunt oameni care mor de COVID, dar sunt și oameni care mor pentru că nu mai are nimeni timp sau loc să îi trateze.
Reporter: PMP a catalogat drept deficitar modul în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, iar UDMR a spus că guvernul Orban a fost și este în contratimp cu ceea ce se întâmplă. #HUN/geftene/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 august)