PORTRET: Sarah Brightman – o voce unică, tulburătoare

Vineri, 14 august, cântăreața, compozitoarea, actrița și dansatoarea engleză Sarah Brightman împlineşte 60 de ani.

de Răzvan Moceanu

Sarah Brightman s-a născut la 14 august 1960, la Berkhamsted, Hertfordshire, în Marea Britanie, fiind unul din cei şase copii ai Paulei şi ai lui Grenville Brightman.

La vârsta de 3 ani lua deja lecţii de balet la Elmhurst School for Dance, apoi apărea pe scenele festivităţilor locale, iar la vârsta de 11 ani este trimisă la o şcoală de teatru unde va trebui să locuiască într-un internat, o perioadă de care nu îşi va aminti cu plăcere.

A studiat la Tring Park School for the Performing Arts şi la Royal College of Music.

A debutat pe scenă, la vârsta de 13 ani, în „I and Albert”, la Teatrul Piccadilly din Londra.

La 16 ani, s-a alăturat grupului „Oamenii lui Pan” şi a apărut la showul de televiziune Top Of The Pops. La scurt timp, în cariera lui Brightman s-a resimţit o schimbare crucială când coregrafa Arlene Phillips a recrutat-o ca vocalistă a grupului Hot Gossip, care, câteva luni mai târziu a intrat în Top 5 din Marea Britanie cu melodia „I lost my heart to a Starship Trooper”.

A lansat, apoi, mai multe single-uri disco ca interpretă solo. A fost promovată de Tina Turner, care, aflată în turneu în Anglia, a remarcat-o drept o voce sublimă şi i-a oferit un contract de backing vocals pentru următorul său album.

AFP PHOTO/Mark RALSTON (Photo by MARK RALSTON / AFP)

La doar 18 ani, Sarah Brightman se mărită cu producătorul Andrew Graham Stewart, însă la scurtă vreme, mariajul se va dovedi un eşec total.

În anul 1981, și-a făcut debutul în teatrul muzical, în „Cats”, acolo unde avea să îl întâlnească pe compozitorul Andrew Lloyd Webber, cu care s-a căsătorit la 22 martie 1984.

În anul 1982 a jucat în „Nightingale”, o operă pentru copii scrisă de Charles Strauss, iar în 1983, a înregistrat „Requiem Mass” compusă de Webber, alături de Plácido Domingo. Ambii cântăreţi au avut un succes copleşitor la Londra şi New York, si mulţumită acestui succes, ea a fost nominalizată la un premiu Grammy pentru cel mai bun artist nou de muzică clasică şi a dost aleasă pentru rolul principal în opereta „Văduva Veselă”, la New Sadler’s Wells Opera.

Sarah Brightman a continuat să fie prezentă în mai multe musical-uri pe Broadway, inclusiv „Fantoma de la Operă”, premiera la Londra având loc în 1986, unde a interpretat rolul Christine Daae. Producţia arăta o Sarah Brightman uluitoare, care poate cânta atât pop, cât şi soprană, trecând de la una la alta cu o uşurinţă uimitoare.

Ea a fost prezentă şi pe afişul musicalului „The Original London Cast Album”, lansat în format CD în anul 1987, și vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume, acesta fiind albumul cu cele mai mari vânzări al artistei din cariera sa.

AFP PHOTO/VALERIE MACON (Photo by Valerie MACON / AFP)

A urmat retragerea ei de pe scenă, pentru o perioadă, divorţul de Lloyd Webber, la 3 ianuarie 1990, sinuciderea tatălui ei, în 1992, apoi şi-a reluat cariera muzicală, producătorul fiind Frank Peterson, acelaşi care a fost şi alături de „Enigma”.

A debutat apoi, alături de tenorul italian Andrea Bocelli, cu piesa „Time To Say Goodbye”, care a devenit cel mai de succes și cel mai rapid single vândut din toate timpurile în Germania, a urcat în toate topurile din întreaga Europă, unde a rămas timp de zeci de săptămâni la rând. Single-ul a constituit un record de vânzări al tuturor timpurilor, cu peste 12 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.

La 15 mai 2004, Brightman este prezentă la decernarea premiilor Arabian Music Awards, la prima ediţie a evenimentului, zeci de artişti arabi reunindu-se la festivalul de muzică care premia cei mai buni artişti şi cele mai bune videoclipuri muzicale ale anului.

În anul 2005, a apărut la premiile Henri Nannen Awards, interpretand o arie din opera Turandot, Nessun Dorma, iar în 2006 a participat la International Children’s Peace Prize cântând melodia „Hijo de la Luna”.

În anul 2008, Sarah Brightman debuta în film, în „Repo! The Genetic Opera”, un musical – operă rock, în reagia lui Darren Lynn Bousman.

În vara anului 2009, Sarah a filmat pentru producţia „Cosi” sau „Prima noapte”, în care ea joacă rolul unui dirijor, alături de Richard E. Grant, iar mai recent, a înfiinţat propria casa de producţie, Instinct Films.

În noiembrie 2013, Brightman a donat întregul profit de circa 500.000 dolari SUA, în urma show-ului din Mexico City, celor afectaţi de urmările uraganului Ingrid din statul mexican Guerrero.

Sarah Brightman a devenit singurul artist care a fost invitat de două ori pentru a cânta la Jocurile Olimpice, în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, unde a cântat piesa „Amigos Para Siempre”, alături de tenorul spaniol Jose Carreras, audiența globală estimată fiind de un miliard de oameni, apoi, în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, a cântat în duet cu cântărețul chinez Liu Huan, piesa „You and Me”, audienţa mondială estimată atunci fiind de nu mai puţin de 4 miliarde de oameni. De asemenea, ea a fost invitată să cânte în anul 2007, la concertul în memoria Prinţesei Diana, unde a cântat melodia „All I Ask Of You”, alături de Josh Groban.

Sarah Brightman a înregistrat cele mai mari succese alături de producătorul Frank Peterson, printre cele mai importante înregistrări aflându-se „Dive” (1993), „Fly” (1995), „Timeless”/”Time To Say Goodbye” (1997), „Eden” (1998), „La Luna” (2000), „Harem” (2003) sau „Symphony and Winter Symphony” (2008), ultimele patru albume ajungând toate în primele poziţii ale topurilor Billboard fiind însoţite şi de turnee mondiale de popularizare.

Sarah s-a aflat pentru prima dată la Bucureşti pentru un concert de popularizare a albumului „Harem” apoi a revenit la 13 noiembrie 2014, la Sala Palatului, cu o producție grandioasă, „Dreamchaser”, artista fiind acompaniată de o orchestră formată din 51 de muzicieni.

Sarah Brightman este unul dintre cei mai importanţi interpreți ai genului muzical crossover clasic din întreaga lume, are vânzări la nivel mondial de peste 30 de milioane de discuri și 2 milioane de DVD-uri, iar Recording Industry Association of America a numit-o cel mai bine vândut artist clasic de sex feminin al secolului XXI în Statele Unite ale Americii.

Ea a cântat în engleză, spaniolă, franceză, latină, germană, italiană, hindi şi mandarină şi este singurul artist care a ajuns simultan în primele poziţii atât în topurile Billboard de muzică de dans cât şi în cele ale muzicii clasice.

Ea a obţinut peste 180 de discuri de aur și platină, pentru vânzări, în 38 de țări din întreaga lume.

Se estimează că Sarah Brightman are o avere de circa 30 de milioane de lire sterline, fiind unul dintre cei mai bine cotaţi artişti de gen din Marea Britanie.

MIHAILESCU / AFP)

Sarah Brightman a primit, între altele, în 2001, Cheia de Aur a oraşului Chicago, în 2004, Cheia de Aur a oraşului Istanbul, în 2012 premiul UNESCO „Artist for Peace”, iar în 2 iunie 2016, însemnele Ordinului de Merit al Republicii Italiene. De asemenea, la 10 septembrie 2018, ea a pimit titlul de Doctor Onorific al Universităţii din Hertfordshire, ca o cunoaştere a contribuţiei sale importante la dezvoltarea teatrului şi a muzicii.

Pe 21 octombrie 2019, Sarah Brightman, cea mai de succes si cea mai bine vândută soprană din lume, a concertat la Sala Palatului din București, în cadrul turneului ,,HYMN: Sarah Brightman in concert’’. A doua zi, Sarah a concertat şi la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă.

HYMN este cel de-al 15-lea album al artistei şi a fost lansat la 9 noiembrie 2018, fiind prima înregistrare de studio a artistei de la lansarea, în 2013, a albumului de succes „Dreamchaser”.

Turneul mondial „HYMN: Sarah Brightman in Concert’’ a început în anul 2018, în America de Sud şi a cuprins peste 125 de spectacole pe cinci continente pe parcursul anilor 2018 şi 2019.

Unul din lucrurile inedite ale concertelor din acest turneu mondial l-a reprezentat colaborarea artistei cu Swarovski pentru realizarea costumelor sale şi a tiarelor orbitoare.