PSD intenționează să depună cea de-a doua moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban

PSD intenționează să depună astăzi cea de-a doua moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban, după un prim demers de acest fel reușit în mai puțin de un an. Îi sunt alături de această dată parlamentari de la ALDE și PRO România, în timp ce UDMR încă nu s-a decis. Moțiunea este cricată de USR și PMP, care, la fel ca și PNL, spun că nu este momentul pentru înlocuirea guvernului în plină epidemie și cu puțin timp înainte de începerea școlii și de alegerile locale. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi. Petruța Dinu a urmărit subiectul și are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: PSD încearcă demiterea Guvernului, motivând că premierul nu a găsit soluții pentru școli, sănătate sau economie.
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD: Aţi scăpat total situaţia de sub control. Aţi eşuat în gestionarea pandemiei, aţi eşuat în relansarea economiei, v-au interesat doar alegerile și cât mai multe funcții pentru rude și pentru clientela din partid. Dar pentru români nimic.
Reporter: Liberali însă nu dau mari șanse demersului anunțat de PSD, pentru care este nevoie de 233 de voturi în parlament.
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: Moţiunea nu este altceva decât un gest democratic, altminteri constituţional, dar care în pragul alegerilor locale nu este altceva decât o mișcare populistă.
Reporter: Susţinută de parlamentarii PRO România și ALDE încercarea de demitere a Guvernului este criticată de reprezentanții PMP şi USR. Ei spun că momentul nu este oportun, suntem în plină criză sanitară, aproape de deschiderea anului școlar, iar alegerile locale trebuie organizate în 27 septembrie.
Realizator: Potrivit Constituției moțiunea trebuie citită în plenul reunit al celor două Camere în termen de 3 zile de la momentul depunerii, însă în Legea fundamentală nu este prevăzut și termenul în care aceasta trebuie votată. Depunerea moțiunii de cenzură vine în contextul organizării Congresului Extraordinar al PSD, programat la sfârșitul săptămânii și la care liderul interimar al PSD vrea să câștige un mandat plin./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 17 august