2020. augusztus 18.

A mai napig iktathatják jelentkezési dossziéikat a helyhatósági választások jelöltjei

A választási kampány hivatalosan 30 nappal a szeptember 27-i választások előtt, vagyis augusztus 28-án kezdődik és szeptember 26-án 7.00 órakor zárul. Amint arról Cătălina Creţu a közszolgálati rádió riportere beszámolt, a választási bizottságok holnap teszik közzé, hogy a jelöltek által benyújtott okiratok megfelelnek-e vagy sem a törvényes követelményeknek. Csütörtökön a választási bizottságok döntéseit megfellebbezhetik azok a jelöltek, akik ezzel nem értenek egyet és majd a jövő hét elején fogják az illetékes szervek elbírálni az óvásokat és kihirdetni a végleges jelöltlistákat.
A választójoggal rendelkező állampolgárok szeptember 4-ig kérhetik, hogy vegyék fel őket a választási névjegyzékekbe. A választóhelyiségek szeptember 27-én 7.00 órától 21 óráig lesznek nyitva. A választási törvény értelmében a szavazatszámlálást legkésőbb szeptember 28-án be kell fejezni. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét csütörtökön 12.00 órától fogják felolvasni a két ház együttes ülésén

Erről a házbizottságok együttes ülésén született döntés. Arról viszont, hogy a kezdeményezés vitájára és a szavazásra mikor kerüljön sor, később fog határozni ugyanaz a testület. A kezdeményezés aláírói szerint a kormány rosszul kezelte a koronavírus-járványt és elégtelennek tartják a vállalkozások megsegítésére foganatosított intézkedéseket.
Petruţa Dinu, a közszolgálati rádió riportere további részletekkel szolgált: „Az Orban kormány olyan gazdasági válságba sodorta az országot, amelyet már nem tud ellenőrzése alatt tartani, ezért le kell váltani” – nyilatkozta a parlamentben Marcel Ciolacu, a PSD ügyvezető elnöke. A politikus ugyanakkor bírálta a kormányt, mert az nem emeli kellő mértékben a nyugdíjakat és nem kettőzi meg a gyereknevelési támogatás összegét.
Ludovic Orban miniszterelnök felelőtlennek minősítette a bizalmatlansági indítvány benyújtását és úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Liberális Párt mérlegeli annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul azért, mert megítélése szerint a parlamenti vakáció időszakában nem lehet bizalmatlansági indítványt benyújtani. (Radio România Actualităţi)

Sztrájkkal fenyegetnek a Marosnémeti Hőerőmű alkalmazottai

Már ma beszüntethetik a munkát a vállalatnál, amennyiben a dolgozók nem kapják meg a már több hónapja elmaradt bérpótlékaikat. Olyan járandóságokról van szó, amelyek szerepelnek a kollektív munkaszerződésben, de a Hunyad megyei cégnek nincs pénze ezek kifizetésére. Konkrétan az ebédjegyekről és a fűtési pótlékról van szó.
Cristian Roşu, a hőerőmű megbízott ügyvezetője – a közszolgálati rádiónak nyilatkozva – elismerte, hogy a cég adóssága alkalmazottanként 1500 lej értékű, viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban arra kell koncentrálni, hogy mindenki megőrizze a munkahelyét és sikerrel végrehajtsák a vállalat átszervezési tervét.
Cristian Iştoc szakszervezeti vezető szerint az alkalmazottaknak járó összeg nagyobb annál, mint amennyit a cégvezetés elismer, de szerinte még ennél is nagyobb gond, hogy kimerültek a szénkészletek, a hőerőmű csak azt tudja feldolgozni, amit naponta kibányásznak. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin –  Rador