Realizator: Angajații Termocentralei Mintia din cadrul complexului Energetic Hunedoara ar putea întrerupe lucrul astăzi, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit unele drepturi salariale de luni întregi, dar și de faptul că administrația nu a elaboratat un program de restructurare. Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualități, transmite:
Reporter: Drepturile salariale pe care nu le-au primit angajații de la Termocentrala Mintia sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar Complexul Energetic Hunedoara nu are bani pentru a le achita. E vorba de tichetele de masă și de o parte a ajutorului de încălzire – a precizat administratorul special Cristian Roșu:
Cristian Roșu: Vorbim de o restanță de 1.500 de lei de persoană – patru luni tichete de masă și două luni ajutorul de încălzire. Cu salariile suntem la zi. Şi este foarte important ca în această perioadă să ne păstrăm locurile de muncă, să reușim să trecem planul de reorganizare și să vedem spre viitor.
Reporter: Potrivit sindicaliștilor, sumele pe care trebuie să le primească angajații ar fi mult mai mari, însă nu aceasta e principala problemă, ci faptul că termocentrala funcționează la limita de avarie, pentru că nu are stocuri de cărbune și primește ce extrag mineri zilnic din subteran. Președintele sindicatului Solidaritatea Hunedoara Cristian Iștoc:
Cristian Iștoc: Situaţia este una dramatică. Am avut de pe o zi pe alta, am ajuns să nu mai avem nici măcar motorină la locomotive ca să putem trage garniturile de tren pe care le-am descărcat şi să le scoatem afară ca să putem băga altele.
Reporter: Sindicaliștii spun că au peste 500 de semnături strânse de la angajații care sunt de acord cu oprirea activității începând de astăzi, iar acest lucru ar afectat direct cei peste 4.500 de beneficiari ai sistemului de termoficare din Deva, care vor rămâne fără apă caldă.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)