Protestele antiguvernamentale au continuat și luni în Belarus

Realizator: Protestele antiguvernamentale au continuat și ieri în Belarus, unde liderul autoritar Alexandr Lukașenko a refuzat din nou să accepte reluarea alegerilor prezidențiale.
Reporter: Cătălin Gomboș: Alexandr Lukașenko o declarat ieri că alegerile au avut deja loc și că dacă nu va fi ucis, scrutinul nu va fi reluat. El a evocat, însă, posibilitatea organizării unui referendum constituțional, urmat de predarea puterii. Lukașenko le-a vorbit muncitorilor unei fabrici de stat, însă aceștia i-au răspuns cu huiduieli și i-au cerut să demisioneze, ceea ce – comentează Reuters – arată o dată în plus vulnerabilitatea regimului. Belarusul are încă o foarte puternică industrie de stat, iar muncitorii îl sprijină în mod tradițional pe Lukașenko, însă de data aceasta au reacționat la brutalitatea arătată de regim împotriva manifestanților și mulți au intrat în grevă și au ieșit la rândul lor în stradă.
Protestele au izbucnit în urmă cu nouă zile, imediat după încheierea alegerilor în urma cărora Lukașenko a fost proclamat câștigător cu 80% din voturi. Autoritățile au răspuns cu violență. Cel puțin două persoane au fost ucise, câteva sute rănite și peste 6.700 arestate. Majoritatea acestora din urmă au fost eliberate, dar multe au declarat că au fost torturat în perioada în care s-au aflat în detenție. Liderul de la Minsk se bazează pe sprijinul Federației Ruse care i-a promis ajutorul în cazul în care securitatea țării va fi amenințată. Pe de altă parte, Lukașenko a fost criticat în capitalele occidentale, iar Uniunea Europeană pregătește sancționarea unor oficiali ai regimului. Alexandr Lukașenko e considerat ultimul dictator al Europei și de la venirea sa la putere, în 1994, nici un scurtin nu a fost caracterizat de observatorii externi drept liber și democratic.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august)