2020. augusztus 19

 A mezőgazdasági minisztérium vizgazdálkodási infrastruktúrát fejlesztő stratégiát dolgoz ki

A mezőgazdasági minisztérium egyszerre két stratégián dolgozik, az egyik a vizgazdálkodási infrastruktúra fejlesztését segiti elő, mig a másik a román termékek népszerűsitését mozditja elő, amelyet mintegy 6,5 milliárd euróból finansziroznak abból a 33 milliárd euróból, amelyet az Európai Unió bocsát Románia rendelkezésére. Tulcean tartott sajtótájékoztatón Adrian Oros tárcavezető kifejtette, hogy a vizgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése nagyon szükséges, mivel a csapadék mennyisége évről-évre változik Romániában, és nem lehet pontosan tudni, hogy milyen régiókban mennyi csapadékra lehet számitani. „Az idén az asszály a Fekete-tenger környékét sújtotta, de nem tudhatjuk, hogy meddig tart a szárazság és milyen következményei lesznek a mezőgazdaságra nézve. A reális megoldás nem az, hogy több száz millió eurót fizessünk kártéritésként a gazdálkodóknak, hanem a komoly befektetés, ami 6-7 év alatt kivitelezhető. Most ezen a nagy projekten dolgozunk”, magyarázta Adrian Oros. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

A hatóságok felkészültek a szeptember 27-re meghirdetett önkormányzati választásokra

Az Állandó Választási Hatóság elnöke,  Florin Mitulețu Buică, a román közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy meghozzák a szükséges védekezési intézkedéseket. „Törvény és kormányhatározat szabályozza a védekezési egészségügyi anyagok biztositását – védőmaszk, kesztyű és fertőtlenitőszer – a szavazó körzetek tagjainak és a szavazóknak egyaránt. Állandó kapcsolatban vagyunk az egészségügyi- és a belügyminisztériummal és együtt kijelöljük a szavazás napjára szükséges, sajátos intézkedéseket”, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Romániában tovább növekedik a koronavirusal fertőzött betegek száma

A koronavirusal fertőzött betegek száma tovább növekedik. Három nap csökkenés után szerdára ismét 1400 fölé ugrott a napi új fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs által szerdán közölt adatok szerint az országban 73617 személyt fertőzött meg az új típusú koronavírus, közülük 33566-an meggyógyultak, 3016-an meghaltak.Az elmúlt 24 órában a vírusnak tulajdonított halálesetek száma 32-vel, az intenzív osztályon kezelt betegek száma eggyel nőtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

A szociáldemokraták az Orban-kormány elleni bizalmatlansági inditvány mielőbbi parlalamenti szavazását szorgalmazzák

Lucian Romașcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője közölte, hogy pénteken az új Végrehajtó Bizottságban megállapitják az Orban-kormány elleni bizalmatlansági inditvány megvitatásának és szavazat alá bocsátásának menetrendjét. Lucian Romașcanu azt is leszögezte, hogy a kormány ellen inditott eljárás megfelel az alkotmányos előirásoknak. A bizalmatlansági inditványt a PSD hétfőn nyújtotta be a parlementben és a csütörtöki plénumon ismertetik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Gănciulescu Rozália