2020. augusztus 21

A Bukaresti Táblabíróság ma dönt arról, hogy szabadlábra helyezik-e Liviu Dragneat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét

A politikus tegnap elhagyta a börtönt és megjelent a bíróság előtt, ahol egyrészt ártatlanságát hangsúlyozta másrészt pedig azt, hogy az őt elítélő bírói tanács összeállítása törvénytelen volt. Ez utóbbi érv képezte a Dragnea által benyújtott végrehajtási óvás alapját. Első fokon a Bukaresti Törvényszék visszautasította a politikus óvását, amely ellen azonban az érintett fellebbezett. Mint ismeretes Liviu Dragneat tavaly májusban ítélték két és fél év szabadságvesztésre azért, mert az általa vezetett párt alkalmazott két hölgyet, akiknek a fizetését viszont a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság állta. (Rador Hírügynökség)

Augusztus 23-a után 20%-al olcsóbb lesz a tengerparti nyaralás

Ez derül ki Mamaia – Konstancai Vállalkozói Szövetség ma megjelentetett tanulmányából. Egy kétágyas szoba egy négy csillagos szállodában 400 lejbe fog kerülni egy éjszakára. Ugyanaz egy három csillagos szállodában már 250 lejért elérhető lesz, míg egy két csillagos szállodai szoba ára 220 lejbe fog kerülni éjszakánként.

Szeptember 1. után a tengerparti árak 40-50 százalékos csökkenése várható. Kedvezményesen nyaralhatnak azok, akik a „Tengerpart mindenkinek” program keretében érkeznek, de ebben az esetben a vendégeknek legalább öt éjszakát kell eltölteniük valamelyik tengerparti szállodában. (Radio România Actualităţi)

Hétfőn kezdődnek a pótérettségi vizsgák

A megméretésre mintegy 43 ezer jelölt iratkozott be. Az első előzetes eredményeket szeptember 2-án függesztik ki, majd az esetleges óvások elbírálása után, szeptember 5-én közlik a végleges eredményeket. Az írásbeli vizsgák 9.00 órakor kezdődnek, a vizsgázóknak fél kilenckor el kell foglalniuk a helyüket a termekben. A pótérettségi során is be kell tartani a járványügyi előírásokat.(Rador Hírügynökség)

Csökkent a kifizetések banki visszautasítása július hónapban

Egyebek között ez derül ki a Nemzeti Bank (BNR) ma közzétett statisztikájából. Míg júniusban ez rekordmennyiségű 700 millió lej volt, addig az elmúlt hónapban nem érte el a száz milliót. A legtöbb olyan eset, amikor nem volt banki fedezete a kifizetéseknek akkor volt, amikor váltókat akartak érvényesíteni, második helyen a csekkek állnak. A jegybank adatai szerint 36 jogi személy esetében tiltották le a banki átutalásokat és a kockázatot jelentőnek minősített személyek száma 1047, ezek közül mindössze kettő természetes személy. (Radio România Actualităţi)

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyta jóvá Románia számára a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének teljes finanszírozását

Az előző szabályzat értelmében csak 85%-os támogatást biztosított az Európai Unió erre a célra. A különleges eljárást a világjárvány okozta nehézségek tették szükségessé – áll a Közlekedési Minisztérium közleményében. Ugyanakkor a különleges kedvezmény csak a jövő év június 15-ig tart, ezt követően Románia ismét 15%-os részesedéssel járul hozzá a költségvetésből a projektek megvalósításához. A legnagyobb beruházások a következők lesznek: a Nagyszeben – Piteşti autópálya, a bukaresti körgyűrű és a Brassó – Kürtös vasútvonal modernizálása. (Radio România Actualităţi)

Az influenza elleni oltást ebben az évben hamarabb kellene beadni

Ez a véleménye az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselőjének, Alexandru Rafilának. A közszolgálati rádiónak nyilatkozva a szakember elmondta, hogy erre azért van szükség, hogy elkerüljék az új típusú koronavírus-fertőzésekkel való interferenciát és az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelését. Rafila szerint az influenza elleni oltóanyag már szeptemberben a klinikák rendelkezésére áll, ezért minél előbb el kellene végezni az oltásokat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador